2001

admin Tidigare tävlingar

Finalen ägde rum den 30 januari 2001 i Hotell 11 / Eriksbergshallen i Göteborg

Årets Kock 2001 blev Christian Hellberg, kock på . Christian tog hem segern med rätterna:

Modern varmrätt:
”Halstrad rimmad torsk med tomat- och timjanmojjo, ragu på sparris och jordärtskocka och mandelpotatis- och blomkålspuré”

Street food-rätt
”Citron- och körvelsoppa serverad med kycklingrulle smaksatt med ingefära samt en grönsaks- och färskostfylld krutong”

Tävlingsregler:
Alla yrkesvana kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. 
De tävlande skulle skicka in ett valfritt recept på en husmanskost av festlig karaktär, rätten skulle baseras på rimmad, alternativt färsk, oxbringa tillsammans med minst en valfri mejeriprodukt och fritt antal garnityr. Receptet och motiveringen av sitt val av recept skulle skrivas på ett neutralt A4 papper med bifogat färgfotografi. 

Nytt för tävlingen var att semifinaler hölls på fyra platser i landet, inför både publik och press. Då skulle man, på tid, tillaga sitt tävlingsbidrag för 10 personer. Under finalen skulle två rätter tillagas, en baserad på torsk och en street food-rätt.

NamnRestaurangOrtFinalrätter
Christian HellbergRestaurang Trädgår´nGöteborgVarmrätt: Halstrad rimmad torsk med tomat- och timjanmojjo, ragu på sparris och jordärtskocka och mandelpotatis- och blomkålspuré samt en liten krasselsallad. Streetfood: Citron- och körvelsoppa som serveras med kycklingrulle smaksatt med ingefära samt en grönsaks- och färskostfylld krutong.
Paul SvenssonRestaurang Bon LlocStockholmVarmrätt: Citronrimmad stekt torsk med mörkokt kål, ansjovispotatis, späda grönsaker och en syrad kalvsky med brynt smör. Streetfood: Oxminestrone med parmesanbröd och kesella
Marco BaudoneOperakällarenStockholmVarmrätt: Kryddpepparstekt torsk med grönsaksragu, oxmärg och kokta potatisrullar serveras med en jordärtskocks- och rostad vitlökssås samt en vinreduktion och rökta torskkinder. Streetfood: Sellerisoppa med risopasta och sockerärtor serveras med sallad på rödlök, gurka och kålrabbi samt fisk- och skaldjursfrityr
Anna-Karin KindmarkFärna HerrgårdSkinnskattebergVarmrätt: Rimmad ångpocherad torskrygg med pytt på kålrot, salladslök och blåmusslor, dillsmörsås och mandelpotatissufflé. Streetfood: Champinjon- och kronärtskocksoppa med ost- och grönsaksfylld tomatmuffin, kesella- och linsdip
Björn TagessonRestaurang Trädgår´nGöteborgVarmrätt: Halstrad lättrimmad torskrygg penslad med sötsur dillglace, körvelglaserade svartrötter, kräftsallad med örter och schalottenlök samt potatis- och palsternackscrème. Streetfood: Sötpotatissoppa med grönsaksceviche, chorizo samt BBQ-kyckling och lime- och gurkdip
Andreas JerrhagFrilansNackaVarmrätt: Ångad torsk med rostade grönsaker och rökt sidfläsk, potatiskräm och ansjovissmörskum. Streetfood: Blomkålssoppa med kalkonfrikadeller, herrgårdsgrönsaker och rågbröd med färskost smaksatt med citron, vitlök, äpple och gräslök
Henrik RegnérAtmosfärMalmöVarmrätt: Halstrad västerhavstorsk med smörstekt hummer, buljongkokta grönsaker i tomat- och oliv vierge, serveras med vita bönor, rostade oliver och hummerskum. Streetfood: Minestrone med pesto, hembakat chili- och parmesanbröd
Mario ReisenhoferHögbo BrukshotellSandvikenVarmrätt: Anis- och citrusrimmad torsk på spetskål med fänkålsfylld potatis, buljongkokta knippmorötter och tomat- och fänkålsås. Streetfood: Kålrabbi- och svartrotsoppa med rökt renbog, bulgur- och kesellafylld polenta på hembakat rosmarinknäcke

Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen.