Vinnaren Årets Kock 2000

Michael Björklund

“Få har fördelen att ha sitt intresse som yrke. Jag kan skratta mig lycklig över det!”

Om Michael

Michael Björklund är född 1975 och är uppvuxen på Åland. Båda föräldrarna arbetade inom kockbranschen och han är praktiskt taget född bland grytorna och visste redan som ung att det var kock han skulle bli. Michael har erfarenhet från ett flertal egna restauranger på Åland som Smakbyn, Pub Niska och ÅSS Paviljongen och driver också ett lokalt bränneri samt medverkar i både livsstilsprogram och barnprogram på finlandssvensk TV.

Innan han flyttade hem till Åland igen 2002 var Michael verksam i Göteborg där han bland annat arbetade på Fond, Trädgår’n och Tvåkanten. På Fond, som öppnades av Stefan Karlsson Årets Kock 1995 och som var Michaels mentor under många år, var han med från starten och krogen fick en stjärna i Guide Michelin under hans tid där. Utöver att vinna Årets Kock 2000 har Michael också vunnit samma titel i Finland 1997 och 1999 kom han femma i Bocuse d’Or.

Maten ska vara enkel, rejäl och bestå av mycket kärlek

Michael har under sin karriär satsat på att lyfta fram den åländska maten, råvarorna och producenterna. Han jobbar gärna med lokala råvaror och efter säsong och konstaterar att med en bra råvara så behöver man inte dölja det som ligger på tallriken bakom en hård kryddning. Nej Michael föredrar att låta råvan tala och att det ska vara tydligt vad som serveras.

Inspirationen och utmaningen att utvecklas som kock och arbeta fram nya recept får han genom ett öppet kök, ständig kontakt med gästerna och inte minst en nära dialog med bönder och uppfödare. Michael uppskattar också att vara i naturen och att fiska, det är för honom ren avkoppling samtidigt som det ger inspiration och en närhet till många av de råvaror som han arbetar med i köket.

Finalen

Finalen ägde rum den 1 februari 2000 på Grand Hôtel.

Vinnare

Årets Kock 2000 blev Michael Björklund, kock på Restaurang Fond, Göteborg. Michael tog hem segern med rätterna:

Modern varmrätt

  • Smörstekt lax med senapsglaserad sparris och små morötter, pilgrimsmusslor toppade med lätt syrlig tomat och schalottenlök, jordärtskocks- och potatisbakelse, blåmusselså.

Street food-rätt

  • Jordärtskockssoppa med oxbringa och rotsaker, krasse- och cheddartoast med senapscréme.

Tävlingsregler

Alla yrkesvana kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. De tävlande skulle skicka in ett valfritt recept på en förrätt och en huvudrätt (kall eller varm) av festlig karaktär, baserat på svenska råvaror, för sex personer. Utvalda semifinalister besöktes av juryberedningen då de tävlande fick tillaga sina tävlingsbidrag. Därefter utsågs sex personer till final. Två varmrätter ska lagas i finalen, en traditionell varmrätt och, nytt för tävlingen, en varmrätt med street food-karaktär. Under finalen fanns en metodjury på plats för att se hur finalisterna, rent praktiskt gick tillväga i köket vad gäller handlag, tillvaratagande av råvaran mm.

Jury

Prins Bertil, hedersledamot
Tore Wretman, juryns ordförande
Märti Huldt (Hiram)
Mats Rehnberg
Torsten Andersson
Einar Helgegren
Bertil Larsson
Eva Westerberg
Monica Hörner
Inger Grimlund
1 representant från Restauratören
1 representant från Storhushåll Nytt
Bengt Frithiofsson

Namn

Michael Björklund

Restaurang

Restauranf Fond

Ort

Göteborg

Finalrätter

Varmrätt:
Smörstekt lax med senapsglaserad sparris och små morötter, pilgrimsmusslor toppade med lätt syrlig tomat och schalottenlök, jordärtskocks- och potatisbakelse, blåmusselsås.
Streetfood:
Jordärtskockssoppa med oxbringa och rotsaker, krasse- och cheddartoast med senapscréme.

Namn

Björn Tagesson

Restaurang

Restaurang Trädgår´n

Ort

Göteborg

Finalrätter

Varmrätt:
Halstrad lättrimmad lax penslad med citron- och körvelolja, pilgrimsmusslor och blåmusslor på ragu av kronärtskockor, spetskål och shitake, mosad potatis smaksatt med Västerbottenost, körvel- och blåmusselsås.
Streetfood:
Dumplings med kyckling och cashewnötter, stekt ris med grönsaker, kimchi, limeyoghurt och chilidip.

Namn

Andreas Lundh

Restaurang

Gastronombutiken

Ort

Helsinborg

Finalrätter

Varmrätt:
Confit på lax med korianderhalstrade pilgrimsmusslor, blomkålscréme och persiljekryddad spenat.
Streetfood:
Soppa på fänkål och jordärtskockor, spröd rulle med kyckling och äpple, sallad på fänkål och jordärtskocka.

Namn

Christian Hellberg

Restaurang

Restaurang Trädgår´n

Ort

Göteborg

Finalrätter

Varmrätt:
Bräserad lättrimmad lax på en jordärtskocksravioli med en fänkål- och musselragu, bouillabaissesås och friterade vetetortillas.
Streetfood:
Friterade krabbspett med örtsallad, basilika- och cashewnötsyoghurt och sweet soysauce.

Namn

Danyel M. Couet

Restaurang

Restaurang Fredsgatan 12

Ort

Stockholm

Finalrätter

Varmrätt:
Laxconfit med äppelstekt pilgrimsmussla, buljongkokta grönsaker och sockerärtsås.
Streetfood:
Friterade potatis- och oxbringebollar med pepparrotsdip och äppelsalsa.

Namn

Kristina Nordström

Restaurang

Kattegatt Gastronomi och Logi

Ort

Torekov

Finalrätter

Varmrätt:
Sockersaltad och ugnsbakad lax, rullar i bacon och dill, mousseline på pilgrimsmusslor, grönsaksjulienne och halstrad pilgrimsmussla, potatisrondell med kompott på jordärtskocka och potatis med smörstekt, svart trumpetsvamp, serveras med en créme på persilja och blåmusslor.
Streetfood:
Senapspanerad oxbringa med rotfrulter och ansjoviscréme med rostad vitlök och dragon.

Galamiddag

Tävlingen, galamiddag och prisutdelning hålls på Grand Hôtel.