2000

admin Tidigare tävlingar

Finalen ägde rum den 1 februari 2000 på Grand Hôtel.

Årets Kock 2000 blev Michael Björklund, kock på Restaurang Fond, Göteborg. Michael tog hem segern med rätterna:

Modern varmrätt:
”Smörstekt lax med senapsglaserad sparris och små morötter, pilgrimsmusslor toppade med lätt syrlig tomat och schalottenlök, jordärtskocks- och potatisbakelse, blåmusselsås”

Street food-rätt:
”Jordärtskockssoppa med oxbringa och rotsaker, krasse- och cheddartoast med senapscréme”

Tävlingsregler:
Alla yrkesvana kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. 
De tävlande skulle skicka in ett valfritt recept på en förrätt och en huvudrätt (kall eller varm) av festlig karaktär, baserat på svenska råvaror, för sex personer. 
Utvalda semifinalister besöktes av juryberedningen då de tävlande fick tillaga sina tävlingsbidrag. Därefter utsågs sex personer  till final. Två varmrätter ska lagas i finalen, en traditionell varmrätt och, nytt för tävlingen, en varmrätt med street food-karaktär. Under finalen fanns en metodjury på plats för att se hur finalisterna, rent praktiskt gick tillväga i köket vad gäller handlag, tillvaratagande av råvaran mm.

Jury:
Prins Bertil, hedersledamot
Tore Wretman, juryns ordförande
Märti Huldt (Hiram)
Mats Rehnberg
Torsten Andersson
Einar Helgegren
Bertil Larsson
Eva Westerberg
Monica Hörner
Inger Grimlund
1 representant från Restauratören
1 representant från Storhushåll Nytt
Bengt Frithiofsson

NamnRestaurangOrtFinalrätter
Michael BjörklundRestauranf FondGöteborgVarmrätt: Smörstekt lax med senapsglaserad sparris och små morötter, pilgrimsmusslor toppade med lätt syrlig tomat och schalottenlök, jordärtskocks- och potatisbakelse, blåmusselsås. Streetfood: Jordärtskockssoppa med oxbringa och rotsaker, krasse- och cheddartoast med senapscréme
Björn TagessonRestaurang Trädgår´nGöteborgVarmrätt: Halstrad lättrimmad lax penslad med citron- och körvelolja, pilgrimsmusslor och blåmusslor på ragu av kronärtskockor, spetskål och shitake, mosad potatis smaksatt med Västerbottenost, körvel- och blåmusselsås. Streetfood: Dumplings med kyckling och cashewnötter, stekt ris med grönsaker, kimchi, limeyoghurt och chilidip.
Andreas LundhGastronombutikenHelsingborgVarmrätt: Confit på lax med korianderhalstrade pilgrimsmusslor, blomkålscréme och persiljekryddad spenat. Streetfood: Soppa på fänkål och jordärtskockor, spröd rulle med kyckling och äpple, sallad på fänkål och jordärtskocka.
Christian HellbergRestaurang Trädgår´nGöteborgVarmrätt: Bräserad lättrimmad lax på en jordärtskocksravioli med en fänkål- och musselragu, bouillabaissesås och friterade vetetortillas. Streetfood: Friterade krabbspett med örtsallad, basilika- och cashewnötsyoghurt och sweet soysauce
Danyel M. CouetRestaurang Fredsgatan 12StockholmVarmrätt: Laxconfit med äppelstekt pilgrimsmussla, buljongkokta grönsaker och sockerärtsås. Streetfood: Friterade potatis- och oxbringebollar med pepparrotsdip och äppelsalsa
Kristina NordströmKattegatt Gastronomi och LogiTorekovVarmrätt: Sockersaltad och ugnsbakad lax, rullar i bacon och dill, mousseline på pilgrimsmusslor, grönsaksjulienne och halstrad pilgrimsmussla, potatisrondell med kompott på jordärtskocka och potatis med smörstekt, svart trumpetsvamp, serveras med en créme på persilja och blåmusslor. Streetfood: Senapspanerad oxbringa med rotfrulter och ansjoviscréme med rostad vitlök och dragon.

Tävlingen, galamiddag och prisutdelning hålls på Grand Hôtel.