Vinnaren Årets Kock 1999

Karl Ljung

“Ugnsbakad rådjursstek med sidfläsk- och rotfruktsomelett, apelsin- och timjanglacerad pistage och aprikosrulle, fondant på kålrabbi och persiljestekt minimandelpotatis, serveras med sås på rostad vitlök.”

Vinnarrätt

Om Karl

Karl Ljung är född den 8 maj 1973 och är uppväxt i Göteborg. Han har erfarenhet från Stureplansgruppens L’Avventura och Hillenberg som han själv var med och startade, men även från Operakällaren, Café Opera och Grappa i Stockholm, Brasseri Lipp och Trädgår’n i Göteborg samt Societetshuset i Marstrand.

Stort intresse för upplevelse och säsong

För Karl är helhetsupplevelsen en av de absolut viktigaste komponenterna – både när han själv går ut och äter och när han går till jobbet.

Karl jobbar för att restaurangbesök ska känns självklara, omfamnande och något naturligt alla veckans dagar och oavsett sällskap. För att uppnå det är en avslappnad och trevlig miljö där servicen levererar otroligt viktiga förutsättningar enligt Karl, som också poängterar att det inte handlar om prisklass utan om inställning.

Du lär inte hitta några fasta klassiker på Karls meny, det där med att äta och dricka samma sak året om är inget för honom. Nej han styr sin matlagning utifrån aktuellt utbud och inspireras av att hitta säsongens bästa råvaror och kombinera dessa med det italienska köket. Både när det kommer till mat och dryck.

Jag vill att min mat ska kännas äkta, varm, generös och nylagad.

Karl Ljung

Finalen

Finalen ägde rum den 3 februari, 1999 på Grand Hotel i Stockholm.

Vinnare

Årets Kock 1999 blev Karl Ljung, kock på Restaurang Trädgår´n, Göteborg. Karl vann finalen med rätterna:

Modern varmrätt

  • Ugnsbakad rådjursstek med sidfläsk- och rotfruktsomelett, apelsin- och timjanglacerad pistage och aprikosrulle, fondant på kålrabbi och persiljestekt minimandelpotatis, serveras med sås på rostad vitlök.

Svensk husmanskost

  • Oxrullader med gräddsås, färsk inlagd gurka och potatismos.

Tävlingsregler

Alla yrkesvana kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. De tävlande skulle skicka in ett valfritt recept på en förrätt och en huvudrätt av festlig karaktär för sex personer baserat på svenska råvaror. Nytt för tävlingen var en gemensam semifinal där alla semifinalister samlades och fick tillaga sina tävlingsbidrag. Juryberedning utsåg därefter sex finalister till final. Ytterligare en nyhet var att två varmrätter skulle lagas under finalen, en traditionell svensk husmanskosträtt baserat på den hemliga råvarukorgen. Den andra varmrätten var baserad på en råvara som finalisterna fick besked om före årsskiftet. På finaldagens morgon får finalisterna ta del av råvarukorgen. Total tävlingstid var 5 timmar, den tävlande var anonym inför juryn, samma jury bedömde det här året båda rätterna. Även en metodjury fanns på plats.

Namn

Jan Andersson

Restaurang

Restaurang KB

Ort

Stockholm

Finalrätter

Rådjursstek med puré på kålrabbi och rökt sidfläsk och örtfyllda potatischips, serveras med aprikoschutney och rödvinssås smaksatt med rosmarin och apelsin.

Namn

Stefano Catenacci

Restaurang

Operakällaren

Ort

Stockholm

Finalrätter

Rådjursstek på tre sätt – pepparglaserat ytterlår och fransyska, rosmarinkokt innanlår och rostbiff och vitlöksfärs kok i kalvfotsskinn – kålrabbiragu och pistagenötgalette, serveras med en mustig viltsås smaksatt med choklad.

Namn

Anders Lindevall

Restaurang

Franska Matsalen

Ort

Stockholm

Finalrätter

Daube på rådjur med pistagealigot, kålrabbi och sidfläsk.

Namn

Magnus Lindström

Restaurang

Restaurang Fredsgatan 12

Ort

Stockholm

Finalrätter

Rådjur med kryddiga köttbullar, potatisfondant och ragu på kålrabbi och persilja, serveras med portvinssås berikad med rökt sidfläsk, aprikoser, lök och pistagenötter.

Namn

 Karl Ljung

Restaurang

Restaurang Trädgår´n

Ort

Göteborg

Finalrätter

Ugnsbakad rådjursstek med sidfläsk- och rotfruktsomelett, apelsin- och timjanglacerad pistage och aprikosrulle, fondant på kålrabbi och persiljestekt minimandelpotatis, serveras med sås på rostad vitlök.

Namn

Åke Andersson

Restaurang

Restaurang Bon Lloc

Ort

Stockholm

Finalrätter

Rödvinsglacerad rådjursstek med potatis- och aprikosgalette, aromatisk märg och kålpuré

Galamiddag

Galamiddagen och prisutdelningen hölls på Grand Hôtel, Stockholm.