1999

admin Tidigare tävlingar

Finalen ägde rum den 3 februari, 1999 på Grand Hotel i Stockholm.

Årets Kock 1999 blev Karl Ljung, kock på Restaurang Trädgår´n, Göteborg. Karl vann finalen med rätterna:

Modern varmrätt:
”Ugnsbakad rådjursstek med sidfläsk- och rotfruktsomelett, apelsin- och timjanglacerad pistage och aprikosrulle, fondant på kålrabbi och persiljestekt minimandelpotatis, serveras med sås på rostad vitlök”

Svensk husmanskost:
”Oxrullader med gräddsås, färsk inlagd gurka och potatismos”

Tävlingsregler:
Alla yrkesvana kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. 
De tävlande skulle skicka in ett valfritt recept på en förrätt och en huvudrätt av festlig karaktär för sex personer baserat på svenska råvaror. Nytt för tävlingen var en gemensam semifinal där alla semifinalister samlades och fick tillaga sina tävlingsbidrag. Juryberedning utsåg därefter sex finalister till final. Ytterligare en nyhet var att två varmrätter skulle lagas under finalen, en traditionell svensk husmanskosträtt baserat på den hemliga råvarukorgen. Den andra varmrätten var baserad på en råvara som finalisterna fick besked om före årsskiftet. 
På finaldagens morgon får finalisterna ta del av råvarukorgen. Total tävlingstid var 5 timmar, den tävlande var anonym inför juryn, samma jury bedömde det här året båda rätterna. Även en metodjury fanns på plats

NamnRestaurangOrtFinalrätter
Jan AnderssonRestaurang KBStockholmRådjursstek med puré på kålrabbi och rökt sidfläsk och örtfyllda potatischips, serveras med aprikoschutney och rödvinssås smaksatt med rosmarin och apelsin
Stefano CatenacciOperakällarenStockholmRådjursstek på tre sätt – pepparglaserat ytterlår och fransyska, rosmarinkokt innanlår och rostbiff och vitlöksfärs kok i kalvfotsskinn – kålrabbiragu och pistagenötgalette, serveras med en mustig viltsås smaksatt med choklad.
Anders LindevallFranska MatsalenStockholmDaube på rådjur med pistagealigot, kålrabbi och sidfläsk.
Magnus LindströmRestaurang Fredsgatan 12StockholmRådjur med kryddiga köttbullar, potatisfondant och ragu på kålrabbi och persilja, serveras med portvinssås berikad med rökt sidfläsk, aprikoser, lök och pistagenötter.
Karl LjungRestaurang Trädgår´nGöteborgUgnsbakad rådjursstek med sidfläsk- och rotfruktsomelett, apelsin- och timjanglacerad pistage och aprikosrulle, fondant på kålrabbi och persiljestekt minimandelpotatis, serveras med sås på rostad vitlök.
Åke AnderssonRestaurang Bon LlocStockholmRödvinsglacerad rådjursstek med potatis- och aprikosgalette, aromatisk märg och kålpuré.

Galamiddagen och prisutdelningen hölls på Grand Hôtel, Stockholm.