1998

admin Tidigare tävlingar

15 års jubileum!

Finalen ägde rum den 3 februari 1998 på Restaurangskolan vid Globen

Årets Kock 1998 blev Robert Nilsson, kock på Kattegatt Gastronomi & Logi, Torekov. Robert tog hem segern med rätterna:

Modern varmrätt:
”Halstrad gös med tomat- och kronärtkockstorn och brandade av potatis och gös, serveras med kronärtskockssås”

Svensk husmanskost:
”Ärtsoppa med rimmat bogfläsk och mejramkorv, plättar med sylt och grädde”

Tävlingsregler:
Alla yrkesvana kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. 
De tävlande skulle skicka in ett valfritt recept på en förrätt och en huvudrätt av festlig karaktär för sex personer baserat på svenska råvaror. Nytt för tävlingen var en gemensam semifinal däralla semifinalister samlades och fick tillaga sina tävlingsbidrag. Juryberedning utsåg därefter åtta finalister till final. Ytterligare en nyhet var att två varmrätter skulle lagas under finalen, en traditionell svensk husmanskosträtt baserat på den hemliga råvarukorgen. Den andra varmrätten var baserad på en råvara som finalisterna fick besked om före årsskiftet. 
På finaldagens morgon får finalisterna ta del av råvarukorgen. Total tävlingstid var 5 timmar, den tävlande var anonym inför juryn, samma jury bedömde det här året båda rätterna. Även en metodjury fanns på plats.

Råvarukorgen:

700 g gula ärtor
2 kg rimmat bogfläsk
1 kg färsk skinka
1 kg nötkött
500 g späck
2 m krokfjälster
2 m fårtarm

+ mejeri- och bassortiment

Jury :
Tore Wretman, juryns ordförande, Gastronomiska Akademien
Antonia Allegra, IACP, San Fransisco
Rolf Bjerndell, Skånemejerier
Anders Dahlbom, Restaurang Bröderna Dahlbom, Göteborg
Thomas Dreijing, Petri Pumpa, Lund
Fredrik Eriksson, Föreningen Årets Kock, Stockholm
Ingrid Eriksson, Svenska Dagbladet
Gert Klötzke, Restaurang Högbo Bruk, Sandviken
Erik Lallerstedt, Eriks, Stockholm
Sven-Åke Larsson, Svenska Kökschefernas Förening
Christer Lingström, Restaurang Edsbacka Krog, Sollentuna
Roland Persson, Restaurang Franska Matsalen, Grand Hotel, Stockholm
Catherine Walles-Hedin, Skapa Matglädje, Stockholm
Werner Vögeli, Operakällaren, Stockholm
Torsten Kjörling, Hotel Tylösand, Halmstad
Kurt Weid, Krusenbergs Herrgård, Uppsala

NamnRestaurangOrtFinalrätter
Hans BorénRestaurang 28+GöteborgVarmrätt: Halstrad gös med färskostfylld plommontomat, basilikaplätt med örtsallad och citron-Crème Fraiche, serveras med spräckt tomatjuice. Råvaukorg: Ärtsoppa med rimmat fläsk och mejramkorv, plättar med sylt och grädde
Martin Karyd HanssonRestaurang AtmosfärMalmöVarmrätt: Gös, lättrimmad och sardell- och örtöverbakad, med plommontomatpuré och färska örter i sardell- och citronolja, yoghurtsabayonnegratinerad kronärtskocka fylld med honung, rosmarin och timjansyltad vitlök, serveras med tomat- och kronärtskockbuljong. Råvarukorg: Ärtsoppa med rimmat fläsk och mejramkorv, plättar med sylt och grädde
Magnus LindströmRestaurang Fredsgatan 12StockholmVarmrätt: Grillad fylld gös med kronärtskocksbarigoule och selleipuré, rödvins- och svartpepparsås. Råvaukorg: Ärtsoppa med rimmat bogfläsk och mejramkorv, plättar med sylt och grädde
Mats NaesströmRestaurang WermlandskällarenUppsalaVarmrätt: Grillad gösfilé med ljummen medelhavssallad i Prästostringar med sardellyoghurt. Råvaukorg: Ärtsoppa med rimmat fläsk och mejramkorv, plättar med sylt och grädde
Robert NilssonKattegatt Gastronomi & LogiTorekovVarmrätt: Halstrad gös med tomat- och kronärtkockstorn och brandade av potatis och gös, serveras med kronärtskockssås. Råvaukorg: Ärtsoppa med rimmat bogfläsk och mejramkorv, plättar med sylt och grädde
Henrik NorströmRestaurang Bon LlocStockholmVarmrätt: Sardellspäckad gös med plommontomat- och rotselleribakelse och timjanstekt potatis- och kronärtskocksragu, serveras med rödvinssirap. Råvaukorg: Ärtsoppa med rimmat fläsk och mejramkorv, plättar med sylt och grädde
Claes NybergRestaurang Bröderna DahlbomGöteborgVarmrätt: Lättkokt gös med ugnstorkade tomater, kronärtskocka, örtyoghurt, potatiskaka med sardeller och timjan samt en syrlig smörsås. Råvaukorg: Ärtsoppa med rimmat fläsk och mejramkorv, plättar med sylt och grädde
Niklas OlaussonRestaurang VidegårdStockholmVarmrätt: Dillbakad gös med ljummen sallad på kronärtskocka och plommontomat, västerbottenspotatispuré i sardellrulle och syrlig tomatsmörsås. Råvarukorg: Ärtsoppa med rimmat bogfläsk och mejramskorv, plättar med sylt och grädde

Galamiddag och prisutdelning hölls på Operakällaren
Ulf Elving och Jan-Boris Möller var konferencierer.

Meny:
Svenska små smörgåsar
Stekt Knäredskyckling med Astrakancidersås
Glassuccé Grand Royal
Kaffe och Kakor

Dryck :
Öl och Thors Hammer Vodka, Sverige
KWV Roodeberg 1995, Sydafrika
Moscatel de Setúbal aged 20 years, Portugal
Pére Magloire Fine Calvados, Frankrike
Saint Brendan´s Irish Cream