1997

admin Tidigare tävlingar

Finalen ägde rum den 3 februari, 1997, på S:t Görans Gymnasium

Årets Kock 1997 blev Henric Håkansson, verksam på Restaurang 28+ i Göteborg. Henric tog hem tävlingen med:

Förrätt:
”Örtbrässerat vaktelbröst, sötsurt lår med vakteläggröra, sallad med endiver och aprikoser, präst-ost och pinjenötsflarn med balsamicodressing”

Huvudrättt:
”Sjötunga fylld med kompott och hummer och jordärtskocka, sallad på rimmad gurka och champinjoner, potatis och lime boll med portvinssås samt dragonskum”

Tävlingsregler:
Alla yrkesvana kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. 
De tävlande skulle skicka in ett valfritt recept på en förrätt och en huvudrätt (kall eller varm) av festlig karaktär, baserat på svenska råvaror, för fyra personer. 
Utvalda semifinalister besöktes av juryberedningen då de tävlande fick tillaga sina tävlingsbidrag. Därefter utsågs 8 personer  till final. Tre veckor före finalen fick finalisterna besked om vilken huvudråvara som gällde för varmrätten och senast en vecka före finalen skulle ett recept baserat på huvudråvaran skickas in. 
Denna huvudrätt lagade finalisten upp på finaldagen.
 På finaldagens morgon fick finalisterna en enkel råvarukorg med ingredienser till en förrätt.
Total tävlingstid var 5 timmar. 
Den tävlande var anonym inför juryn (en för förrätten, en för huvudrätten). Dessutom fanns en metodjury på plats för att se hur finalisterna, rent praktiskt gick tillväga i köket vad gäller handlag, tillvaratagande av råvaran mm.

NamnRestaurangOrtFinalrätter
Fredric BengtssonGrand Hotell i MölleMölleHuvudrätt; Sjötunga med lime & persiljesås, serverat med palsternacksfylld plommontomat & mandelpotatis i Sushi Nori, samt marinerad paprika och pilgrimsmussla.
Magnus EkOaxen SkärgårdskrogHölöHuvudrätt; Sjötunga bakad m. fänkål, linser & dragon, shiitakesvamp m. ugnsbakad rotselleri i rödbetsform samt tunna skivor potatis stekt m. basilika, citron & vitlök serverad med en sås på vattenkrasse & en kort saffrans-creme.
Henrik HåkanssonRestaurang 28+GöteborgHuvudrätt; Sjötunga fylls med kompott och hummer och jordärtskocka, sallad på rimmad gurka och champinjoner, potatis och lime boll med portvinssås samt dragonskum.
Thomas NormanNorman Gastronaut ConsultingFrölundaHuvudrätt; Mie de painstekt havskräftsfylld sjötungsfilé med körvel-potatispuré samt en kronärtskocksbotten fylld med gulbetor, havskräfta och bacon, serveras med en Pinot noir-rödvinssås.
Henrik NorströmRestaurang Fredsgatan 12StockholmHuvudrätt; Sjötungsrulle med pumpapuré och vitlökscrisp, grönsakspytt, skaldjursspett samt sås på grov senap
Niclas RyhnellNorrlands Bar & GrillStockholmHuvudrätt; Ugnsbakade sjötungsfiléer fyllda med karljohan svamp. Serveras med hummer och kalvbärsragu smaksatt med timjan i kronärtskockbotten samt variation på mandelpotatis med råstekt sparris och glaserad smålök i brynt smörsås.
Håkan ThorEdsbacka KrogSollentunaHuvudrätt; Halstrad sjötungsfilé m. sitt eget skinn på en bädd av stenmurklor, kupol av kalvbräss & sjötungsrom, matjesillpotatis samt rödvinsrussinsås.
Håkan ThörnströmParentes Kök & MatsalGöteborgHuvudrätt; Äpple och spenatfylld sjötunga med friterad mandelpotatisbakelse, halstrade kräftstjärtar på grönsaksragu och tomatiserad kräftsås.

Tävlingen, galamiddagen och prisutdelningen hölls på Grand Hôtel.