1996

admin Tidigare tävlingar

Finalen ägde rum den 6 februari, 1996, på S:t Görans Gymnasium

Årets Kock 1996 blev Jonas Dahlbom, verksam på Restaurang Bröderna Dahlbom i Göteborg. Jonas tog hem tävlingen med:

Förrätt:
”Halstrade pilgrimsmusslor med havskräftssallad vänd i tomat- och pepparrotsdressing, serverade med äppelkräm och gräslökssticks”

Huvudrätt:
”Limepenslade kycklingbröst med en rulle av låret, som hade smaksatts med körvel, serveras med äppel- och mandelpotatispuré och en jordärtskocka på tomatbädd med rostad vitlökssås”

Tävlingsregler:
Alla yrkesvana kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. 
De tävlande skulle skicka in ett valfritt recept på en förrätt och en huvudrätt (kall eller varm) av festlig karaktär, baserat på svenska råvaror, för fyra personer. 
Utvalda semifinalister besöktes av juryberedningen då de tävlande fick tillaga sina tävlingsbidrag. Därefter utsågs 8 personer  till final. Nytt i tävlingen var att tre veckor före finalen fick finalisterna besked om vilken huvudråvara som gällde för varmrätten.
 Senast en vecka före finalen skulle ett recept baserat på huvudråvaran skickas in. 
Denna huvudrätt lagade finalisten upp på finaldagen.
På finaldagens morgon fick finalisterna dessutom en enkel råvarukorg med ingredienser till en förrätt.
Total tävlingstid var 5 timmar. 
Den tävlande var anonym inför juryn (en för förrätten, en för huvudrätten). Dessutom fanns en metodjury på plats för att se hur finalisterna, rent praktiskt gick tillväga i köket vad gäller handlag, tillvaratagande av råvaran mm.

 Ytterligare en nyhet det här året var att finalisterna arbetade i öppna, mobila kök så både press och matbransch fick möjlighet att följa tävlingen under dagen.

Namn Restaurang Ort Finalrätter
Niclas Ryhnell Norrlands Bar & Grill Stockholm Huvudrätt; Stekt Gödkycklingsbröst med confit på lår med vita bönor, linser och smålök, Ungsbakade grönsaker och kräftsjärtat med vitlök, Mandelpotatis- och oxmärgspuré med kyckling lever, Salvia och rosmarinsky smaksatt med honung och citron
Jonas Dahlbom Restaurang Bröderna Dahlbom Göteborg Huvudrätt; Limepenslade kycklingbröst med en rulle av låret, som hade smaksatts med körvel, serveras med äppel- och mandelpotatispuré och en jordärtskocka på tomatbädd med rostad vitlökssås
Claes Nyberg Restaurang Tvåkanten Göteborg Huvudrätt; Kycklingbröst med potatis och jordärtskockspuré, lever och timjankorv, äpple och hasselnötsragu samt plommonsky
Henrik Håkansson f.n. frilans Göteborg Huvudrätt; Trilogi på kyckling med krispigt skinn, selleri fylld med sidfläsk och päron serveras med glaserad sättlök och hasselnötsås
Magnus Ek Oaxen Skärgårdskrog Hölö Huvudrätt; Kokt kyckling i dill och bröst i rödbestform med rotfruktsknyte, potatisgarnetyr med äpple och rökt fläsk samt varm inlagd kål serverad med grov senapssås
Franck Wialleton Restaurang 28+ Göteborg Huvudrätt; Ugnsbakat kycklingbröst och senapsfärserat lår, kryddpeppar och leversås samt grönsakskorv, rotfruktsfricasse och prästostsufflé
Magnus Lindström Restaurang Gondolen Stockholm Huvudrätt; Kyckling fylld med Karl-Johansvamp, spetskål och äpple sauté, ugnsbakad silverlök med linser, terrine på jordärtskocka och mandelpotatis, cider- och grönpepparsås
Mathias Dahlgren f.n. frilans Nacka Huvudrätt; Pepparkyckling med liten gryta på rimmat låt och rotfrukter, persiljefrästa champinjonskott, mandelpotatispuré och portvinssås

Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen i Stockholm.