“Jag har arbetat som kock i 30 år och jag är långt ifrån färdig, det är en utvecklande bransch med många spännande möten och upplevelser. Jag hoppas att jag kan fortsätta länge inom det här yrket och kanske inspirera andra att göra samma karriärsval som jag gjorde en gång i tiden.”
Om Jonas
Jonas Dahlbom är född den 22 juni 1969 och växte upp i Halmstad. Han har erfarenhet från bland annat krogarna Johanna, La Scala och sjömagasinet i Göteborg. Karriären som krögare inledde Jonas tillsammans med sin bror Anders Dahlbom, Årets Kock 1993. De har genom åren drivit restaurangerna Bröderna Dahlbom i Fiskekörka, Bröderna Dahlbom, Trädgår’n, Tabla och Tempu Sushi i Göteborg, samt restaurangen Dahlbom på torget i Åre.
Idag driver Jonas framgångssagan Dahlboms mat & bar i Linköping tillsammans med sin fru Pia. Utöver vinsten i Årets Kock 1996 kom Jonas fyra i Bocuse d’Or 2005 och coachade Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007, när han vann guld i EM 2014 och brons i Bocuse d’Or 2015. Jonas är även juryordförande i Årets Kock 2023.
En bransch som aldrig slutar utvecklas
Redan i skolan stod det klart att Jonas var riktigt duktig på mat, han fick sin första femma och var fast. Därefter har Jonas haft möjlighet att arbeta med väldigt duktiga matlagare som också har varit hans mentorer och format Jonas som kock. Inspirationen hämtar han från sina resor och restaurangbesök både i Sverige och runt om i världen. De asiatiska smakerna ligger honom väldigt nära hjärtat, men han är skolad i det klassiska köket vilket också speglas i Jonas matlagning. På frågan om branschens utveckling svarar han att hållbarhetstänket inom mat och dryck kommer växa och bli ännu viktigare och att vi som en naturlig följd av det kommer att få se fler veganska och vegetariska restauranger.
Finalen
Finalen ägde rum den 6 februari, 1996, på S:t Görans Gymnasium
Vinnare
Årets Kock 1996 blev Jonas Dahlbom, verksam på Restaurang Bröderna Dahlbom i Göteborg. Jonas tog hem segern med rätterna:
Förrätt
- Halstrade pilgrimsmusslor med havskräftssallad vänd i tomat- och pepparrotsdressing, serverade med äppelkräm och gräslökssticks.
Huvudrätt
- Limepenslade kycklingbröst med en rulle av låret, som hade smaksatts med körvel, serveras med äppel- och mandelpotatispuré och en jordärtskocka på tomatbädd med rostad vitlökssås.
Tävlingsregler
Alla yrkesvana kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. De tävlande skulle skicka in ett valfritt recept på en förrätt och en huvudrätt (kall eller varm) av festlig karaktär, baserat på svenska råvaror, för fyra personer. Utvalda semifinalister besöktes av juryberedningen då de tävlande fick tillaga sina tävlingsbidrag. Därefter utsågs 8 personer till final. Nytt i tävlingen var att tre veckor före finalen fick finalisterna besked om vilken huvudråvara som gällde för varmrätten. Senast en vecka före finalen skulle ett recept baserat på huvudråvaran skickas in. Denna huvudrätt lagade finalisten upp på finaldagen. På finaldagens morgon fick finalisterna dessutom en enkel råvarukorg med ingredienser till en förrätt. Total tävlingstid var 5 timmar. Den tävlande var anonym inför juryn (en för förrätten, en för huvudrätten). Dessutom fanns en metodjury på plats för att se hur finalisterna, rent praktiskt gick tillväga i köket vad gäller handlag, tillvaratagande av råvaran mm. Ytterligare en nyhet det här året var att finalisterna arbetade i öppna, mobila kök så både press och matbransch fick möjlighet att följa tävlingen under dagen.
Namn
Niclas Ryhnell
Restaurang
Norrlands Bar & Grill
Ort
Stockholm
Finalrätter
Huvudrätt:
Stekt Gödkycklingsbröst med confit på lår med vita bönor, linser och smålök, Ungsbakade grönsaker och kräftsjärtat med vitlök, Mandelpotatis- och oxmärgspuré med kyckling lever, Salvia och rosmarinsky smaksatt med honung och citron.
Namn
Jonas Dahlbom
Restaurang
Restaurang Bröderna Dahlbom
Ort
Göteborg
Finalrätter
Huvudrätt:
Limepenslade kycklingbröst med en rulle av låret, som hade smaksatts med körvel, serveras med äppel- och mandelpotatispuré och en jordärtskocka på tomatbädd med rostad vitlökssås.
Namn
Henrik Håkansson
Restaurang
f.n. frilans
Ort
Göteborg
Finalrätter
Huvudrätt:
Trilogi på kyckling med krispigt skinn, selleri fylld med sidfläsk och päron serveras med glaserad sättlök och hasselnötsås.
Namn
Magnus Lindström
Restaurang
Restaurang Gondolen
Ort
Stockholm
Finalrätter
Huvudrätt:
Kyckling fylld med Karl-Johansvamp, spetskål och äpple sauté, ugnsbakad silverlök med linser, terrine på jordärtskocka och mandelpotatis, cider- och grönpepparsås.
Namn
Magnus Ek
Restaurang
Oaxen Skärgårdskrog
Ort
Hölö
Finalrätter
Huvudrätt:
Kokt kyckling i dill och bröst i rödbestform med rotfruktsknyte, potatisgarnetyr med äpple och rökt fläsk samt varm inlagd kål serverad med grov senapssås.
Namn
Franck Wialleton
Restaurang
Restaurang 28+
Ort
Göteborg
Finalrätter
Huvudrätt:
Ugnsbakat kycklingbröst och senapsfärserat lår, kryddpeppar och leversås samt grönsakskorv, rotfruktsfricasse och prästostsufflé.
Namn
Claes Nyberg
Restaurang
Restaurang Tvåkanten
Ort
Göteborg
Finalrätter
Huvudrätt:
Kycklingbröst med potatis och jordärtskockspuré, lever och timjankorv, äpple och hasselnötsragu samt plommonsky.
Namn
Mathias Dahlgren
Restaurang
f.n. frilans
Ort
Nacka
Finalrätter
Huvudrätt:
Pepparkyckling med liten gryta på rimmat låt och rotfrukter, persiljefrästa champinjonskott, mandelpotatispuré och portvinssås.
Galamiddag
Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen i Stockholm.