1996

admin Tidigare tävlingar

Finalen ägde rum den 6 februari, 1996, på S:t Görans Gymnasium

Årets Kock 1996 blev Jonas Dahlbom, verksam på Restaurang Bröderna Dahlbom i Göteborg. Jonas tog hem tävlingen med:

Förrätt:
”Halstrade pilgrimsmusslor med havskräftssallad vänd i tomat- och pepparrotsdressing, serverade med äppelkräm och gräslökssticks”

Huvudrätt:
”Limepenslade kycklingbröst med en rulle av låret, som hade smaksatts med körvel, serveras med äppel- och mandelpotatispuré och en jordärtskocka på tomatbädd med rostad vitlökssås”

Tävlingsregler:
Alla yrkesvana kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. 
De tävlande skulle skicka in ett valfritt recept på en förrätt och en huvudrätt (kall eller varm) av festlig karaktär, baserat på svenska råvaror, för fyra personer. 
Utvalda semifinalister besöktes av juryberedningen då de tävlande fick tillaga sina tävlingsbidrag. Därefter utsågs 8 personer  till final. Nytt i tävlingen var att tre veckor före finalen fick finalisterna besked om vilken huvudråvara som gällde för varmrätten.
 Senast en vecka före finalen skulle ett recept baserat på huvudråvaran skickas in. 
Denna huvudrätt lagade finalisten upp på finaldagen.
På finaldagens morgon fick finalisterna dessutom en enkel råvarukorg med ingredienser till en förrätt.
Total tävlingstid var 5 timmar. 
Den tävlande var anonym inför juryn (en för förrätten, en för huvudrätten). Dessutom fanns en metodjury på plats för att se hur finalisterna, rent praktiskt gick tillväga i köket vad gäller handlag, tillvaratagande av råvaran mm.

 Ytterligare en nyhet det här året var att finalisterna arbetade i öppna, mobila kök så både press och matbransch fick möjlighet att följa tävlingen under dagen.

NamnRestaurangOrtFinalrätter
Niclas RyhnellNorrlands Bar & GrillStockholmHuvudrätt; Stekt Gödkycklingsbröst med confit på lår med vita bönor, linser och smålök, Ungsbakade grönsaker och kräftsjärtat med vitlök, Mandelpotatis- och oxmärgspuré med kyckling lever, Salvia och rosmarinsky smaksatt med honung och citron
Jonas DahlbomRestaurang Bröderna DahlbomGöteborgHuvudrätt; Limepenslade kycklingbröst med en rulle av låret, som hade smaksatts med körvel, serveras med äppel- och mandelpotatispuré och en jordärtskocka på tomatbädd med rostad vitlökssås
Claes NybergRestaurang TvåkantenGöteborgHuvudrätt; Kycklingbröst med potatis och jordärtskockspuré, lever och timjankorv, äpple och hasselnötsragu samt plommonsky
Henrik Håkanssonf.n. frilansGöteborgHuvudrätt; Trilogi på kyckling med krispigt skinn, selleri fylld med sidfläsk och päron serveras med glaserad sättlök och hasselnötsås
Magnus EkOaxen SkärgårdskrogHölöHuvudrätt; Kokt kyckling i dill och bröst i rödbestform med rotfruktsknyte, potatisgarnetyr med äpple och rökt fläsk samt varm inlagd kål serverad med grov senapssås
Franck WialletonRestaurang 28+GöteborgHuvudrätt; Ugnsbakat kycklingbröst och senapsfärserat lår, kryddpeppar och leversås samt grönsakskorv, rotfruktsfricasse och prästostsufflé
Magnus LindströmRestaurang GondolenStockholmHuvudrätt; Kyckling fylld med Karl-Johansvamp, spetskål och äpple sauté, ugnsbakad silverlök med linser, terrine på jordärtskocka och mandelpotatis, cider- och grönpepparsås
Mathias Dahlgrenf.n. frilansNackaHuvudrätt; Pepparkyckling med liten gryta på rimmat låt och rotfrukter, persiljefrästa champinjonskott, mandelpotatispuré och portvinssås

Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen i Stockholm.