1995

admin Tidigare tävlingar

Stefan Karlsson Årets Kock 1995

Stefan Karlsson Årets Kock 1995

Finalen ägde rum den 1 februari, 1995 på S:t Görans Gymnasium i Stockholm.

Årets Kock 1995 blev Stefan Karlsson, kock på Restaurang 28+ i Göteborg. Stefan tog sig till final på sin förrätt; ”Prästostgratinerad tomat-och skaldjurssallad på en basilikaomelett med en gul paprikacréme”, och varmrätt; ”Pocherade, rimmade kycklingmedaljonger, bacon och jordärtskockspuré, kycklinglever med Karl Johansvamp och äppelpytt serverat med buljongkokt potatis med rosmarin, sherrysky”. Stefan tog sedan hem segern i finalen med rätten:

Fjällripa fylld med trumpetsvamp och prästost, liten omelette med sallad på päron, kycklinglever och sidfläsk, honungsglaserade kålrabbi och rotsaker och smålök, potatis-, timjan- och rotselleribakelser, tranbärssås”.

Tävlingsregler:
Alla yrkesvana kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. 
De tävlande skulle sända in ett valfritt recept på en förrätt och en huvudrätt (kall eller varm) av festlig karaktär för fyra personer. Valda semifinalister besöktes av juryberedningen som smakade på var tävlandes bidrag. Samtliga sju finalister fick en identisk råvarukorg som var hemlig in i den sista minuten innan tävlingsstart. På 3.5 timmar skulle finalisterna komponera en rätt med tillbehör för 10 personer. Upphovsmannen bakom varje enskild finalrätt var anonym inför juryn som sedan skulle välja den segrande rätten.
Rätten skulle presenteras på både tallrik och fat och finalisten skulle lämna en skriftlig beskrivning av rätten och dess innehåll till juryn. Recepten gavs i efterhand.

NamnRestaurangOrtFinalrätt
Niclas RyhnellRestaurang Naturhistoriska RiksmuséetStockholmStekt fjällripa med tranbärsgräddsås, timjanstekta queneller av lever och lår pch sauté på schalottenlök, lådrabbi, päron och rimmat sidfläsk
Anders NordqvistFranska Matsalen, Grand HôtelStockholmStekt ripbröst med en liten wallenbergare på ripa och kyckling lever, bakad paprikabrunoise, litet ägg av potatispuré med fläskflarn och sås på svart trumpetsvamp
Magnus EkOaxen SkärgårdskrogHölöSalamis på ripa med kycklinglever, timjan och snepas kryddad endiv, ugnsbakad potatis med rimmat fläsk och trumpetsvamp garnerat med syltade tranbär
Olle SundströmPetri PumpaLundTimjanstekt bröst av ripa med sylta på lår, trumpetsvamp och rimmat fläsk, timjanglacerad kålrabbi och kycklinglevermonterad sås
Benny NilssonPetri PumpaLundTimjanbakat bröst av fjällripa serverat med confit på lår, vinägerpäron och rimmat fläsk samt syltade tranbär i en mild honungssky och med kompott på potatis och svart trumpetsvamp smaksatt med persilja
Stefan KarlssonRestaurang 28+GöteborgFjällripa fylld med trumpetsvamp och prästost, liten omelette med sallad på päron, kycklinglever och sidfläsk, honungsglaserade kålrabbi och rotsaker och smålök, potatis-, timjan- och rotselleribakelser, tranbärssås
Håkan ThörnströmHötel RubinenGöteborgPersiljeugnstekt ripbröst på benet, kokt potatissandwich och grönsaks- och prästostägg, serveras med ragu på päron, tranbär, kycklinglever, fläsk och friterad schalottenlök. Ripskysås

Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen i Stockholm.