1994

admin Tidigare tävlingar

Finalen ägde rum den 2 februari, 1994 på S:t Görans Gymnasium i Stockholm.

Årets Kock 1994 blev Patric Blomqvist, kock på Eriks bakficka i Stockholm. Patric gick till final med sin rätt ”Göldkalvbräss i tryffelbuljong och bräserad endive”. Patric tog sedan hem finalen med rätten:

Helstekt, urbenad entrecôte med het vitkål, linspuré och schalottenfylld potatiskaka, serverad med shii-take och mejramsås”.

Tävlingsregler:
Alla yrkesvana kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. De tävlande skulle sända in ett valfritt recept på en förrätt och en huvudrätt (kall eller varm) av festlig karaktär. 15 semifinalister besöktes av juryns beredning som smakade på de tävlandes bidrag. 8 personer gick till final och under finalen fick samtliga finalister fick en identisk råvarukorg som var hemlig in i den sista minuten innan tävlingsstart.  På 3.5 timmar ska finalisterna komponera en rätt med tillbehör för 10 personer. Det gällde att på givet tema skapa en huvudrätt av festlig karaktär som sedan skulle presenteras på både tallrik och fat. Finalisterna lämnade en skriftlig beskrivning av rätten och dess innehåll till juryn men recepten skrevs i efterhand. Upphovsmannen förblev anonym tills en segrande rätt hade valts ut.

Råvarukorgen:
Hel entrecote med ben och lock
, 200 g Oxmärg
Shiitakesvamp
, Vitkål, 
Spenat
, Gröna linser, 
Pepparrot, 
Persiljerot, 
Aubergine, 
Färsk mejram

NamnRestaurangOrtFinalrätt
Åke LindsmyrBofors HotellKarlskronaEntrecôte, stekt hel, under ett täcke av oxmärg och mie de pain, med shii-takesvamp och spenatfylld lök och spenatfyllda friterade potatishorn, serveras med balsamicosås
Anders NordqvistFranska Matsalen, Grand HôtelStockholmHelstekt entrecôte under märg, bladpersilja och schalottenlök, potatispuré kryddad med mejram och med nerstuckna potatischips, tartlett på aubergine, shii-take-svamp och honungsstekt vitkål, serveras med mörk senapssås
Patric BlomqvistEriks BakfickaStockholmHelstekt, urbenad entrecôte med het vitkål, linspuré och schalottenfylld potatiskaka, serveras med shii-take och mejramsås
Niclas RyhnellRestaurang Naturhistoriska RiksmuséetStockholmDubbel entrecôte täckt med bladspenat och märg serveras med rödvinsglaserade rotfrukter, vitkål, milt rostad vitlök och schalottenlök, gräddkokt shii-takesvamp, mejramstekta brödkrutonger, bakade på rödvin och Keso
Stefan KarlssonRestaurang 28+GöteborgEntrecôte, märg-, shii-take- och mejramsgratinerad, serveras med Balsamico- och honungsglaserad persiljerot, syrad vitkål i spenat, potatis- och Västerbottenpuré och schalottenlöksås
Ola AnderssonRestaurang Madeleine, Sheraton HotelGöteborgEntrecôte, senapspanerad, med aubergine- ochpotatisbakelser, friterad oxmärg, ragu av rotfrukter, spenat och shii-takesvamp, serverad med rödvins- och schalottenlöksås
Johan HolmbergThorskoga SlottLilla EdetSpenatfylld entrecôte med lins- och svampfyllt potatishorn och oxmärg i rotfruktspaket, serveras med pepparrotssky och mejramhollandaise
Tobias RothRestaurang Anno 1900MalmöEntrecôte fylld med mild vitlök, schalottenlök och persiljerot med små ”kroppkakor” på märg och mejram och dolma på shii-take och aubergine, serveras med en mild senapscréme

Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen i Stockholm.