1993

admin Tidigare tävlingar

Finalen ägde rum den 3 februari, 1993 på på Restaurangskolan i Stockholm.

Årets Kock 1993 blev Anders Dahlbom, kock på Aveny Hotel. Anders fick juryn på fall med rätten:

Brässerat, lenrimmat ankbröst och ragu på låren, serveras med potatistorn med friterade chips, små piroger med aubergine, lökgateau och syrad lime- och dragonsås”.

Tävlingsregler:
Alla yrkesvana kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. De tävlande skulle sända in ett valfritt recept på en förrätt och en huvudrätt (kall eller varm) av festlig karaktär. 15 semifinalister besöktes av juryns beredning som smakade på de tävlandes bidrag. 8 personer gick till final och under finalen fick samtliga finalister fick en identisk råvarukorg som var hemlig in i den sista minuten innan tävlingsstart.  Det gällde att på givet tema skapa en huvudrätt av festlig karaktär som sedan skulle presenteras på både tallrik och fat. Finalisterna lämnade en skriftlig beskrivning av rätten och dess innehåll till juryn men recepten skrevs i efterhand. Upphovsmannen förblev anonym tills en segrande rätt hade valts ut.

Råvarukorgen:
Anka – 2 st a 2,5-2,8 kg med lever
Majrovor, Gröna linser, Äggplanta, Lime, Grönkål, Mango
Färsk dragon, 1 liter kalvbuljong
Mejeri- och bassortiment

Juryn:
Tore Wretman, juryns ordförande, Gastronomiska Akademien
Märit Huldt (Hiram), Gastronomiska Akademien
Werner Vögeli, Operakällaren
Kurt Weid, Svenska Kökschefers Förening
Nils-Emil Ahlin, Restaurang Nils-Emil, Stockholm
Gert Klötzke, Rådhuskällaren, Falun
Leif Mannerström, SAS Park Avenyn Hotel, Göteborg
Erik Lallerstedt, Restaurang Eriks, Stockholm
Karin Fransson, Hotell Borgholm, Öland
Fredrik Eriksson, Fjäderholmarnas Krog, Stockholm
Christer Lingström, Edsbacka Krog, Sollentuna
Puck Jansson, ”Matmaffian
”
Inger Nyberg, Jordbrukets Provkök
Bo Forsling, Mjölkfrämjandet

NamnRestaurangOrtFinalrätt
Håkan ThörnströmPanorama HotelGöteborgStekt ankbröst med fyllt buljongkokt lår, serveras med rotpuré i potatisskål, glacerade grönsaker i örttunnbröd och persiljesås
Ola AnderssonSärö VärdshusSäröÖrtstekt ankbröst serberas med ragu på låren, levern och majrovor, potatistarte och linssås
Thomas NormanVilla Victor RydbergGöteborgHonungsglacerat ankbröst med confit på lår, lever och gröna linser på lättrimmad, ristad aubergine och ljummen potatis- och majrovesallad och sås på citron och dragon
Anders DahlbomPark Aveny HotelGöteborgBrässerat lenrimmat ankbröst och ragu på låren, serveras med potatistorn med friterade chips, små piroger med aubergine, lökgateau och syrad lime- och dragonsås
Jonas DahlbomPark Aveny HotelGöteborgRotselleribakat ankbröst med gratäng på cider, lår och lever i rödlöksring, grönkålsfyllt potatisflarn och majrova glacerad med honung och balsamincovinäger, serveras med dragoncréme
Niclas RyhnellRestaurang Naturhistoriska RiksmuseetStockholmBrässerat ankbröst från Skebergagård med tårta av aubergine, grönkål och potatis och dragonstekta queneller av lever och lår, serveras med linsfumet och brynta rötter
Hannu RusaSödertuna SlottGnestaStekt cider- och limemarinerat ankbröst på dragonkryddad ankfärs, grönsakspaté på linser, grönkål, aubergine och timjan och gratäng på potatis och majrovor, serveras med en ankleversås spetsad med cider
Anders MuntherRestaurang Coq BlancStockholmUgnstekt anka med lins- och aubergineconfit, potatistorn och selleri- och majrovsbakelser, serveras med nejlikesås

Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen i Stockholm.
Konferencier var Ulf Elving och Jan-Boris Möller.

Meny:

Crème Ninon
Rödvinsbrässerad laxsida med murklor
Järpsufflé, viltsås med lingon, vintergrönsaker
Ambrosiaost med kesellalantbröd
Kokta päron med kolasås och mockaglass

Dryck:
Niersteiner Riesling 1990 Trocken
Château des Laurets 1986 – Montagne-Saint-Emilion
Kopke Bridge Port
Bordsvatten – Carl von Linné