1992

admin Tidigare tävlingar

Finalen ägde rum den 5 februari, 1992 på Restaurangskolan i Stockholm.

Årets Kock 1992 blev Per Ekberg, kock på Franska Matsalen på Grand Hôtel. Tävlingsrätten som fick Per till final var ”Svamp- och getostfyllda crêpes med kronärtskockscrème”. Per vann finalen med rätten:

”Helstekt fläskkarré marinerad med vitlök, mejram och honung, serveras skuren i skivor med en kronärtskocksterrin på färska tomater och äpplen och en pytt på mangold, linser och shiitakesvamp, som slås över köttet vid serveringen, till detta en cidergräddsås och en potatis- och purjolökskaka”.

Tävlingsregler:
Alla yrkesvana kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. 
Tävlingsuppgift 1:
 De tävlande skulle sända in valfria recept på en middagsrätt med festlig karaktär. 17 semifinalister valdes 
ut av juryn besöktes av juryberedningen som smakade på var tävlandes bidrag. 

Juryn valde ut 5 personer till finalen.

 Tävlingsuppgift 2: 
Samtliga finalister fick en identisk råvarukorg som var hemlig in i den sista minuten innan tävlingsstart. På 3,5 timme skulle finalisterna komponera en rätt varav en valdes ut som den segrande rätten av juryn. Upphovsmannen bakom varje enskild finalrätt var anonym inför juryn med Tore Wretman i spetsen.
 Rätten skulle presenteras på både tallrik och fat och finalisten skulle lämna en skriftlig beskrivning av rätten och dess innehåll till juryn i efterhand.

Juryn:
Tore Wretman, ordförande Gastronomiska Akademien
Lea Linster, hedersmedlem Luxemburg
Werner Vögeli, Operakällaren, Stockholm
Kurt Weid, Sveriges Kökschefers Förening
Nils-Emil Ahlin, Restaurang Nils-Emil, Stockholm
Gert Klötzke, Rådhuskällaren, Falun
Leif Mannerström, SAS Panorama Hotel, Göteborg
Karin Fransson, Hotell Borgholm, Öland
Cajsa Stenmark, ”Matmaffian”
Inger Nyberg, Jordbrukets Provkök, Stockholm
Yvonne Scharmer, Mejerierna
Jan Eidolf, Mejerierna
Erik Lallerstedt, Restaurang Eriks, Stockholm

NamnRestaurangOrtFinalrätt
Claes RiddaströmSolbacka Sport och KonferensStjärnhovHelstekt karrérad med griljerade rotsaker – morötter, selleri och gul lök -, potatismos kryddat med färsk ingefära och örter, ragu på shiitake, mangold och kronärtskockor, serveras med en apelsin/senapssås
Dan LexöKompanietGöteborgGrillad fläskkarré, bräserad under lock med mangold och gréveost, serveras med en lätt mejramkryddad omelett fylld med gräddstuvade, örtgröna rotskaer och råstekt potatispuck
Rickard WajeSocietetshusetMartstrandStrut av fläskkarré fylld med paprika och mangold frästa i vitlök och ingefära, selleribo med shiitake, choucroute av rödbetor och selleri, potatis- och selleribomb, kronärtskocksbottnar i smör och vittvin, portvinssås med schalottenlök
Anders DahlbomSvantessons KökGöteborg
Olle SundströmRestaurang Petri PumpaLundÖrtgrillad fläskkarré med en mejramkryddad kompott på kronärtskockor i svampsky, serveras med potatis inbakad i mangold och Västerbottensost
Martin WernerRestaurang MichelStockholmHelstekt, shiitakefylld fläskkarré på en bädd av karamelliserade rotfrukte4r och med en crème på gröna och röda linser
Per CarlssonRestaurang TuresStockholmSaltinbakad fläskkarré med shiitake, serveras med en ragu på kronärtskocka, rotselleri, morot och purjolök och potatisstjärna fylld med två sorters linser och vitlök, mörk örtsås
Per EkbergFranska Matsalen, Grand HôtelStockholmHelstekt fläskkarré marinerad med vitlök, mejram och honung, serveras skuren i skivor med en kronärtskocksterrin på färska tomater och äpplen och en pytt på mangold, linser och shiitakesvamp, som slås över köttet vid serveringen, cidergräddssås och en potatis- och purjolökskaka

Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen i Stockholm. Konferencier var Ulf Elving.

Meny:
 

Rödtungstimbal med skaldjur från Västkusten i en hummersmörsås
Skånsk fasanhöna i gräddsås spetsad med skånsk cider
Kvibille Cheddar & 
Kvibille Ädel
Varma glaserade plättar med romrussinglass

Dryck:
Henric Åkesson 1990
Domaine d’Avrillé 1988
Marqués de Arienzo 1983 – Rioja Reserva
Nutty Solera