1991

admin Tidigare tävlingar

Finalen ägde rum den 5 februari, 1991 på på Jordbrukets Provkök i Stockholm.

Årets Kock 1991 blev Rikard Nilsson, kock på Restaurang Fiskaregatan i Lund.  Tävlingsrätten som fick Rikard till final var ”Grillad lenrimmad piggvar med kronärtskocksmörsås samt rotfruktstrave”. Rikard tog hem segern i finalen med rätten:

Timjan- och persiljebakad renkalvfilé med millefeuille på potatis och selleri och kronärtskocksbotten fylld med sauterad Karl Johan och äppeltärningar, serverad med palsternackssmörsås smaksatt med äpple”.

Tävlingsregler:
Alla yrkesvana kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. 
Tävlingsuppgift 1:
 De tävlande skulle sända in valfria recept på en middagsrätt med festlig karaktär. 
En juryberedning valde 5 personer till finalen.

 Tävlingsuppgift 2: 
Samtliga finalister fick en identisk råvarukorg som var hemlig in i den sista minuten innan tävlingsstart. På 3,5 timme skulle finalisterna komponera en rätt varav en valdes ut som den segrande rätten av juryn. Upphovsmannen bakom varje enskild finalrätt var anonym inför juryn med Tore Wretman i spetsen.
 Rätten skulle presenteras på både tallrik och fat och finalisten skulle lämna en skriftlig beskrivning av rätten och dess innehåll till juryn i efterhand.

NamnRestaurangOrtFinalrätt
Ola AnderssonFranska Matsalen, Grand HôtelStockholmGrönsakspanerad renkalvskotlett med kastanjesås och timjanstekt renkarré i sherryvinägersås
Martin WernerRestaurant MichelStockholmHelstekt renkalvsadel med kronärtskocksbottnar fyllda med rödlökdsmarmelad och lingon, selleripotatis, palsternackaspuré och spenat- och päronpuré, serveras med en karamelliserad portvinssås
Melker AnderssonL´EscargotStockholmPotatisbakad renkalvsadel med schalottenvinägersås och rotfruktsfylld kronärtskocksbotten i mangold
Rikard NilssonRestaurang FiskaregatanLundTimjan- och persiljebakad renkalvfilé med millefeuille på potatis och selleri och kronärtskocksbotten fylld med sauterad Karl Johan och äppeltärningar serverad med palsternacksmörsås smaksatt med äpple
Anders MuntherRestaurang ArkenGävleHelstekt renkalvsfilé på en rotfruktsmosaik inom en Kesellagratinerad potatiskrans med en persiljesås

Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen i Stockholm.