1990

admin Tidigare tävlingar

Finalen ägde rum den 6 februari, 1990 på Jordbrukets Provkök i Stockholm.

Årets Kock 1990 blev Roland Persson, kock på Franska matsalen på Grand Hôtel. Roland tog sig till final med rätten:”Varm oxsvans och kalvbrässterrin med rostade rotfrukter och toppmurklor”. Roland vann sedan finalen med sin rätt:

Persiljestekt lammkarré och njure med citronglacerade rotfrukter”.

Tävlingsregler:
Alla yrkesvana kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. 
Tävlingsuppgift 1:
 De tävlande skulle sända in valfria recept på en middagsrätt med festlig karaktär. 
En juryberedning valde ut 12 semifinalister som besöktes. Dessa fick tillaga sitt tävlingsbidrag och sedan valdes 8 personer till finalen.

 Tävlingsuppgift 2: 
Samtliga finalister fick en identisk råvarukorg som var hemlig in i den sista minuten innan tävlingsstart. På 3,5 timme skulle finalisterna komponera en rätt varav en valdes ut som den segrande rätten av juryn. Upphovsmannen bakom varje enskild finalrätt var anonym inför tolvmanna juryn med Tore Wretman i spetsen.
 Rätten skulle presenteras på både tallrik och fat och finalisten skulle lämna en skriftlig beskrivning av rätten och dess innehåll till juryn i efterhand.

Råvarukorgen:
Lammsadel
, lever
, njure, 

crépinette, lardon/rimmat fläsk

, navet.
Bladpersilja, kronärtskockor
, jordärtskockor, timjan, savoykål
, persiljerot

.
Bord med kryddor och ett bord med mejeriprodukter att utnyttja.

NamnRestaurangOrtFinalrätt
Lennart BorrwallHägerstalunds WärdshusKistaHelstekt lammfilé, örtmarinerad och honungsglaserad, serveras med små savoykåldolmar i frikassèsås på morötter, majrovor, jordärtskockor och rotselleri med potatismuffins
Roland PerssonRöda Rummet, Berns SalongerStockholmPersiljestekt lammkarré och njure med citronglacerade rotfrukter
Melker AnderssonL´EscargotStockholmLammrygg i rimmat fläsk med ragu, njure och kronärtskocka och potatisklädd persiljerotspuré i cidercrème
Stefan TorstenssonDen Gyldene FredenStockholmLammhare, timjankryddad och insvept i sidfläsk, med honungsglacerade majrovor, persiljerot och morätter, skysås smaksatt med kryddnejlikor
Johnny JohanssonWärdshuset Lasse-MajaJärfällaLammtournedos med gräddkokta jordärtskockor, leverfyllda savoykåldolmar i timjan- och rödvinssås, serveras med en lökragu och potatiskaka
Ola AnderssonWärdshuset Lasse-MajaJärfällaGrillade lammtournedos på ungsbakade rotfrukter med en lätt viktlökscrèmesås, portvinsbrässerade lammnjurar i skivor på potatisflan
Olle SundströmJohan P.MalmöSmörstekt lammytterfilé med rimmat fläsk på en varm vinägrettsallad av rotfrukter och grönsaker, serveras med en kall honungssmetanasås
Anders DahlbomGrand-TenanMarstrandBrässerad njurfylld lammkotlett med persiljerotsrulle, lammleverpaj och honung- och rödlöksknyte, skysås smaksatt med färsk timjan

Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen i Stockholm.