Vinnaren Årets Kock 1988

Kristina Pettersson

“Jag har alltid älskat att laga mat och gör det fortfarande. Åren tillsammans med Gert Klötzke på Värdshuset Flottaren var väldigt händelserika och det var också Gert som tjatade på mig att söka till Årets Kock, vilket jag är otroligt glad för. ”

Om Kristina

Kristina Pettersson är född den 18 augusti 1960 och är uppvuxen i Borlänge. Hon har erfarenhet från restauranger som Värdshuset Flottaren i Vansbro där hon började arbeta 1979 och fortfarande är verksam, samt Grand Central Hotel i Gävle.

Enkelt och gott

Kristinas filosofi är att maten ska vara enkel och god. Hon lagar gärna svensk husmanskost och väljer i så stor utsträckning som möjligt lokala råvaror. Med en man som jagar blir det också mycket vilt både hemma och på Flottaren. Näst efter vilt är det grönsakerna som står i fokus och Kristina har alltid lagat mycket vegetariskt. Dagens ungdomar är mer insatta kring matens påverkan på såväl hälsan som miljön och jag ser med glädje hur intresset ökar för att äta växtbaserat, säger Kristina som är säker på att den vegetariska trenden är här för att stanna.

Till vardags är det kollegorna som ger Kristina inspiration i köket, samt kokböcker och tidningar. Men den största inspirationskällan är ändå Gert Klötzke. Han drev Värdshuset Flottaren 1979 när Kristina började och de jobbade tillsammans under många år.

Finalen

Finalen ägde rum den 1 februari, 1989 på på Jordbrukets Provkök i Stockholm.

Vinnare

Årets Kock 1988 blev Kristina Petterson, kock på Värdshuset Flottaren i Vansbro. Kristina fick juryn på fall med rätten:

Vinnarrätt

  • Svamp- och kräftfylld abborrfilé i rispapper.

Tävlingsregler

Tre aspekter bedöms för varje rätt: Smak, utseende och helhetsintryck. Maxpoäng är 15 som sedan delas med antalet jurymedlemmar. Inga krav på mejeriprodukter men användandet av ”lokala råvaror” värdesattes.

Namn

Martin Werner

Restaurang

Restaurang Michel

Ort

Stockholm

Finalrätter

Hälleflundra i knaperstekt potatisskorpa.

Namn

Svante Karlsson

Restaurang

Nils-Emils Bakficka

Ort

Stockholm

Finalrätter

Sprängd lammstek med kalvbrässfärserade små kålhuvuden och Karl-Johan svamp samt kok Visingsö-potatis.

Namn

Mikael Leitner

Restaurang

Hotel Sheraton

Ort

Stockholm

Finalrätter

Kantarellfärserad pärlhöna med två såser.

Namn

Roland Persson

Restaurang

Daily News Café

Ort

Stockholm

Finalrätter

Stekt rimmad sörgårdskyckling med varm grönsakssallad i ingefärsbuljong samt purjonötsbröd.

Namn

Göran Pändel-Berggren

Restaurang

Pharmacias huvudkontor

Ort

Uppsala

Finalrätter

Kaninfärserad lammbringa med syltade rönnbär och rotfruktskaka.

Namn

Dan Lexö

Restaurang

Panorama Hotel

Ort

Göteborg

Finalrätter

Hummersilhuett

Namn

Melker Andersson

Restaurang

Restaurang Akvarell

Ort

Halmstad

Finalrätter

Äppel- och ingefärsklädd harrygg med korv gjord på lever.

Namn

Kristina Petterson

Restaurang

Värdshuset Flottaren

Ort

Vansbro

Finalrätter

Svamp- och kräftfylld abborre i rispapper.

Galamiddag

Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen i Stockholm.