“Jag drivs av att jag fortfarande med stor glädje känner ansvar för ärlig matlagning och att få vara med och utveckla svensk gastronomi.”
Om Fredrik
Fredrik Eriksson föddes den 20 april 1964 och är uppväxt i Strängnäs i Södermanland och på bondgård i Mellösa. Fredrik har erfarenhet från de eget drivna restaurangerna Långbro Värdshus, Långbro Bakficka och Restaurang Asplund. Han har också erfarenhet av restauranger som Villa Källhagen, Eriks Fisk, Fjäderholmarna, Stadshuskällaren, L’Amandier de Mougins. Utöver Årets Kock 1987 har Fredrik varit med i Kocklandslaget flera år. Han kom sjua i Bocuse d’Or 1993 samt var tävlingsledare för Bocuse d’Or Stockholm 2014.
Känner ansvar för ärlig matlagning
Fredrik beskriver sin mat som enkel, rak och okomplicerad. Han inspireras av promenader i skogen, samtalet med bonden, extrem design i galna miljöer, mammas matlagning, Tore Wretman, Werner Vögelis ödmjukhet, kollegor, Erik Lallerstedt, havet och unga talanger.
Finalen
Finalen ägde rum den 3 februari, 1988 på på Jordbrukets Provkök i Stockholm.
Vinnare
Årets Kock 1987 blev Fredrik Eriksson från Erik’s i Stockholm. Fredrik fick juryn på fall med rätten:
Vinnarrätt
- Ålfylld och grillad marulk med lättrimmad gurka och dillsås, serverad med en gratinerad puré på Gullögapotatis från Jämtland
Juryn
HKH Prins Bertil, hedersordförande, Gastronomiska Akademien
Tore Wretman, ordförande, Gastronomiska Akademien
Märit Huldt, Gastronomiska Akademien
Håkan Håkansson, ordförande Köksmästarföreningen
Inger Nyberg, Jordbrukets Provkök, Hubert Förster, repr norra Sverige, Hotell Dorotea
Erik Lallerstedt, Restaurang Eriks, Stockholm
Christer Svantesson, repr västra Sverige, Restaurang Johanna, GBG
Carl Butler, Matmaffian
Christer Persson, repr södra Sverige, Svaneholms Slotts Gästgifveri, Skurup
Mejerierna med tre representanter
Tävlingsregler
Alla yrkesverksamma kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. Alla tävlade i samma klass och juryn valde ut ett antal semifinalister bland de inkomna tävlingsbidragen. Varje deltagare tävlade med valfritt antal recept. Recepten skulle vara utförligt skrivna med exakta måttangivelser för alla ingredienser och vara anpassat för fyra personer. Huvudingredienserna i receptet skulle bygga på svenska råvaror, inspiration från hemortens mattraditioner och sedvänjor värdesattes. Tävlingsbidraget skulle vara en middagsrätt med festlig karaktär, kall eller varm. Ingen maximerad portionskostnad, men smak, kvalitet och prisvärdighet var nyckelord. Det värdesattes om den tävlande skriftligen gav en kort motivering till sitt val av recept.
Namn
Kurt Weid
Restaurang
Krusengård Herrgård
Ort
Uppsala
Finalrätter
Uppländsk husmanskost anno 1987.
Namn
Anders Hylin
Restaurang
Restaurang Sturehof
Ort
Malmö
Finalrätter
Grillad torskfilé med tomatmarmelad, brunoise gränsaker, ristad spickenskinka och en tomatsmörsås med rödvin och kalvsky.
Namn
Fredrik Eriksson
Restaurang
ERIKS
Ort
Stockholm
Finalrätter
Marulk, ålfylld och grillad, med lättrimmad gurka och dillsås, serverad med en gratinerad puré på Gullögapotatis från Jämtland.
Namn
Tova Bergstrand
Restaurang
Almare-Stakets herrgård
Ort
Kungsängen
Finalrätter
Buljongkokt kalvfilé med färsk bladspenat och gräddstuvad ostronskivling.
Namn
Kurt Schultes
Restaurang
Restaurang Gourmet
Ort
Stockholm
Finalrätter
Stekt tärnad lax och pocherade havskräftor omgiven av len fänkålssås.
Namn
Anders Dahlbom
Restaurang
Restaurang Johanna
Ort
Göteborg
Finalrätter
Hällenflundra bakad på grönsaksbädd i ugn med portvinssås.
Namn
Ulf Thorsson
Restaurang
Hotel & Restaurang Hammarsbacker
Ort
Lerum
Finalrätter
Kokt rimmad västerhavstorsk på bädd av skaldjursravioli och fluffig hummersås.
Namn
Stefan Holmström
Restaurang
Restaurang Stefan Holmström
Ort
Halmstad
Finalrätter
Vitlöksinbakad lammkotlett med rosmarinkryddad tomatconcasse.
Namn
Lars Karlsson
Restaurang
Restaurang Rådhuskällaren
Ort
Falun
Finalrätter
Reninnanlår med kantareller i viltbuljong.
Namn
Kristina Pettersson
Restaurang
Wärdshuset Flottaren
Ort
Vansbro
Finalrätter
Buljongbrässerad Filéterrine på rotfruktsbädd.
Galamiddag
Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen i Stockholm. Konferencier var Ulf Elving.
Meny:
Fisk- och skaldjurssufflé, smörsås med laxrom
Unglammsadel med aromatiska örter och gräddstuvade murklor
Cheddar och ädelost från Halland
Vittvinsmarinerade Kiviksäpplen med äggskumsås
Dryck:
2 glas Pommery & Greno, Brut
Alsace Riesling
1981 Ch. Soudars
Haut-Medoc Magnum
Oldfriends
Kaffe med konjak eller punsch