1987

admin Tidigare tävlingar

Finalen ägde rum den 3 februari, 1988 på på Jordbrukets Provkök i Stockholm.

Årets Kock 1987 blev Fredrik Eriksson från Erik’s i Stockholm. Fredrik fick juryn på fall med rätten:

Ålfylld och grillad marulk med lättrimmad gurka och dillsås, serverad med en gratinerad puré på Gullögapotatis från Jämtland”.

Tävlingsregler:
Alla yrkesverksamma kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. Alla tävlade i samma klass och juryn valde ut ett antal semifinalister bland de inkomna tävlingsbidragen. Varje deltagare tävlade med valfritt antal recept. Recepten skulle vara utförligt skrivna med exakta måttangivelser för alla ingredienser och vara anpassat för fyra personer.  Huvudingredienserna i receptet skulle bygga på svenska råvaror, inspiration från hemortens mattraditioner och sedvänjor värdesattes. Tävlingsbidraget skulle vara en middagsrätt med festlig karaktär, kall eller varm. Ingen maximerad portionskostnad, men smak, kvalitet och prisvärdighet var nyckelord. Det värdesattes om den tävlande skriftligen gav en kort motivering till sitt val av recept.

Juryn:
HKH Prins Bertil, hedersordförande, Gastronomiska Akademien
Tore Wretman, ordförande, Gastronomiska Akademien
Märit Huldt, Gastronomiska Akademien
Håkan Håkansson, ordförande Köksmästarföreningen
Inger Nyberg, Jordbrukets Provkök, Hubert Förster, repr norra Sverige, Hotell Dorotea
Erik Lallerstedt, Restaurang Eriks, Stockholm
Christer Svantesson, repr västra Sverige, Restaurang Johanna, GBG
Carl Butler, Matmaffian
Christer Persson, repr södra Sverige, Svaneholms Slotts Gästgifveri, Skurup
Mejerierna med tre representanter

NamnRestaurangOrtRätt
Kurt WeidKrusengård HerrgårdUppsalaUppländsk husmanskost anno 1987
Anders HylinRestaurang SturehofMalmöGrillad torskfilé med tomatmarmelad, brunoise gränsaker, ristad spickenskinka och en tomatsmörsås med rödvin och kalvsky
Fredrik ErikssonERIKSStockholmMarulk, ålfylld och grillad, med lättrimmad gurka och dillsås, serverad med en gratinerad puré på Gullögapotatis från Jämtland
Tova BergstrandAlmare-Stakets herrgårdKungsängenBuljongkokt kalvfilé med färsk bladspenat och gräddstuvad ostronskivling
Kurt SchultesRestaurang GourmetStockholmStekt tärnad lax och pocherade havskräftor omgiven av len fänkålssås
Anders DahlbomRestaurang JohannaGöteborgHällenflundra bakad på grönsaksbädd i ugn med portvinssås
Ulf ThorssonHotel & Restaurang HammarsbackerLerumKokt rimmad västerhavstorsk på bädd av skaldjursravioli och fluffig hummersås
Stefan HolmströmRestaurang Stefan HolmströmHalmstadVitlöksinbakad lammkotlett med rosmarinkryddad tomatconcasse
Lars KarlssonRestaurang RådhuskällarenFalunReninnanlår med kantareller i viltbuljong
Kristina PetterssonWärdshuset FlottarenVansbroBuljongbrässerad Filéterrine på rotfruktsbädd

Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen i Stockholm. Konferencier var Ulf Elving.

Meny:
Fisk- och skaldjurssufflé, smörsås med laxrom
Unglammsadel med aromatiska örter och gräddstuvade murklor
Cheddar och ädelost från Halland
Vittvinsmarinerade Kiviksäpplen med äggskumsås

Dryck:
2 glas Pommery & Greno, Brut
Alsace Riesling
1981 Ch. Soudars
Haut-Medoc Magnum
Oldfriends
Kaffe med konjak eller punsch