1986

admin Tidigare tävlingar

Finalen ägde rum den 4 februari, 1987 på Jordbrukets Provkök i Stockholm.

Årets Kock 1986 blev Gert Klötzke från Värdshuset Flottare i Vansbro. Gert fick juryn på fall med rätten:

Kalvfärsöverbakad kalvfilé i gräslökssås med gul och svart trumpetsvamp”.

Tävlingsregler:
Alla yrkesverksamma kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. Alla tävlade i samma klass och juryn valde ut ett antal semifinalister bland de inkomna tävlingsbidragen. Varje deltagare tävlade med valfritt antal recept. Recepten skulle vara utförligt skrivna med exakta måttangivelser för alla ingredienser och vara anpassat för fyra personer.  Huvudingredienserna i receptet skulle bygga på svenska råvaror, inspiration från hemortens mattraditioner och sedvänjor värdesattes. Tävlingsbidraget skulle vara en middagsrätt med festlig karaktär, kall eller varm. Ingen maximerad portionskostnad, men smak, kvalitet och prisvärdighet var nyckelord. Det värdesattes om den tävlande skriftligen gav en kort motivering till sitt val av recept.

Juryn:
HKH Prins Bertil, hedersordförande, GA
Tore Wretman, ordförande, GA
Werner Vögeli, Operakällaren
Märit Huldt (Hiram), GA
Lauri Nilsson, Ulrikedals Värdshus
Åke Söderqvist, SHR,
Håkan Håkansson, ordförande Köksmästareföreningen
Brita Olhagen, ordförande Matmaffian
Helmut Prössel, representant från södra Sverige, Skanörs Gästgiveri
Leif Mannerström, representant från västra Sverige, Park Aveny GBG
Inger Nyberg, Jordbrukets Provkök
Åke Håkansson, Restaurangakademin, KB
Hubert Förster, representant norra Sverige, Hotell Dorotea
Christine Möller, KF:s Provkök

NamnRestaurangOrtRätt
Jonas BorssénSAS Park Avent HotelGöteborgLegymfärserad rödtungsfilé med varm potatissallad vinegrättsås
Gert KlötzkeVärdshuset FlottarenVansbroKalvfärsöverbakad kalvfilé i gräslökssås med gul och svart trumpetsvamp
Anders WigandGrand GourmetHalmstadGös i folie
Stefan HolmströmRestaurang Stefan HolmströmHalmstadBräserad paprikafylld kaninfilé med ingefärssås och färska rödbetor
Tore JönssonScandic Hotel LuleåLuleåNorrbottnisk rensauté med potatiskaka
Jan-Erik HallbergRestaurang MatrosenKilDet bästa av Värmlandsgrisen
Roland PerssonRestaurang KBStockholmKokt rimmad entrecote med tre sorters bönor och pepparrot
Josef PichlerGlada Laxen i FältöverstenStockholmSmällkaramell på regnbågslax och havskräftor
Ernst KirmairRestaurang GourmetStockholmTomatfylld mälargäsfilé på purjolöksbädd med murklor i Muscadetvinsås
Stig ÖstmanRestaurang MorellenStockholmFärserad lammrygg

Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen i Stockholm.
Middagen komponerades av Hovtraktörerna Tore Wretman och Werner Vögeli.
Konferencier var Lennart Svahn.

Meny:
Traditionellt brännvinsbord med tilltugg
Ripsoppa (Margareta Almlöw)
Sprängd lammsadel med grönsakstimbal (Mats Ödman, Årets Kock 1983)
Skogshallonsufflé med vispgrädde

Dryck:
Svenskt brännvin
Öl
Madeira Sercial
Valentine Magnum
G H Mumm Cordon Rouge