Vinnaren Årets Kock 1986

Gert Klötzke

“Det finns inget roligare än att laga mat och försöka utöka sin kunskap och hålla sig uppdaterad om branschens utveckling. Som professor i Gastronomi och hedersdoktor efter Tore Wretman och Verner Vögli gäller det att hålla sig à jour. Är man dessutom ansvarig för alla Worldchefs internationella regler för matlagningstävlingar och domarutbildningar måste veta vad man talar om.”

Om Gert

Gert Klötzke är född 6 december 1944 och är uppvuxen i Tyskland och Sverige. Gert har under en lång karriär bland annat verkat som adjungerad professor i gastronomi vid Restauranghögskolan vid Umeå universitet, varit VD för Högbo Brukshotell och arbetande styrelseledamot för Gripsholms Värdshus. Under många år var han coach för Kocklandslaget som under hans ledning vann bl.a. Salon Culinaire i Schweiz 1999, Culinary Olympics 2000, Culinary World Cup 2002 och Culinary Olympics 2004. Samma år som Gert vann Årets Kock vann han även Årets Viltkock.

Ett par tusen böcker

Gert Klötzke lagar mycket vilt, älskar asiatiska smaker och klassisk matlagning. På frågan vem han inspireras av blir svaret att han försöker vara sin egen men att han tycker att Sayan Isaksson är en av Sveriges absolut bästa kockar. Han provlagar och experimenterar mycket i köket och Gert har ett omfattande och aktuellt internationellt kokboksbibliotek med ett par tusen böcker från 1700-talet fram till de senaste kokböckerna.

Finalen

Finalen ägde rum den 4 februari, 1987 på Jordbrukets Provkök i Stockholm.

Vinnare

Årets Kock 1986 blev Gert Klötzke från Värdshuset Flottare i Vansbro. Gert fick juryn på fall med rätten:

Vinnarrätt

  • Kalvfärsöverbakad kalvfilé i gräslökssås med gul och svart trumpetsvamp

Juryn

Juryn:
HKH Prins Bertil, hedersordförande, GA
Tore Wretman, ordförande, GA
Werner Vögeli, Operakällaren
Märit Huldt (Hiram), GA
Lauri Nilsson, Ulrikedals Värdshus
Åke Söderqvist, SHR,
Håkan Håkansson, ordförande Köksmästareföreningen
Brita Olhagen, ordförande Matmaffian
Helmut Prössel, representant från södra Sverige, Skanörs Gästgiveri
Leif Mannerström, representant från västra Sverige, Park Aveny GBG
Inger Nyberg, Jordbrukets Provkök
Åke Håkansson, Restaurangakademin, KB
Hubert Förster, representant norra Sverige, Hotell Dorotea
Christine Möller, KF:s Provkök

Tävlingsregler

Alla yrkesverksamma kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. Alla tävlade i samma klass och juryn valde ut ett antal semifinalister bland de inkomna tävlingsbidragen. Varje deltagare tävlade med valfritt antal recept. Recepten skulle vara utförligt skrivna med exakta måttangivelser för alla ingredienser och vara anpassat för fyra personer. Huvudingredienserna i receptet skulle bygga på svenska råvaror, inspiration från hemortens mattraditioner och sedvänjor värdesattes. Tävlingsbidraget skulle vara en middagsrätt med festlig karaktär, kall eller varm. Ingen maximerad portionskostnad, men smak, kvalitet och prisvärdighet var nyckelord. Det värdesattes om den tävlande skriftligen gav en kort motivering till sitt val av recept.

Namn

Jonas Borssén

Restaurang

SAS Park Avent Hotel

Ort

Göteborg

Finalrätter

Legymfärserad rödtungsfilé med varm potatissallad vinegrättsås.

Namn

Gert Klötzke

Restaurang

Värdshuset Flottaren

Ort

Vansbro

Finalrätter

Kalvfärsöverbakad kalvfilé i gräslökssås med gul och svart trumpetsvamp.

Namn

Anders Wigand

Restaurang

Grand Gourmet

Ort

Halmstad

Finalrätter

Gös i folie.

Namn

Stefan Holmström

Restaurang

Restaurang Stefan Holmström

Ort

Halmstad

Finalrätter

Bräserad paprikafylld kaninfilé med ingefärssås och färska rödbetor.

Namn

Tore Jönsson

Restaurang

Scandic Hotel Luleå

Ort

Luleå

Finalrätter

Norrbottnisk rensauté med potatiskaka.

Namn

Jan-Erik Hallberg

Restaurang

Restaurang Matrosen

Ort

Kil

Finalrätter

Det bästa av Värmlandsgrisen.

Namn

Roland Persson

Restaurang

Restaurang KB

Ort

Stockholm

Finalrätter

Kokt rimmad entrecote med tre sorters bönor och pepparrot.

Namn

Josef Pichler

Restaurang

Glada Laxen i Fältöversten

Ort

Stockholm

Finalrätter

Smällkaramell på regnbågslax och havskräftor.

Namn

Ernst Kirmair

Restaurang

Restaurang Gourmet

Ort

Stockholm

Finalrätter

Tomatfylld mälargäsfilé på purjolöksbädd med murklor i Muscadetvinsås.

Namn

Stig Östman

Restaurang

Restaurang Morellen

Ort

Stockholm

Finalrätter

Färserad lammrygg.

Galamiddag

Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen i Stockholm.
Middagen komponerades av Hovtraktörerna Tore Wretman och Werner Vögeli.
Konferencier var Lennart Svahn.

Meny:
Traditionellt brännvinsbord med tilltugg
Ripsoppa (Margareta Almlöw)
Sprängd lammsadel med grönsakstimbal (Mats Ödman, Årets Kock 1983)
Skogshallonsufflé med vispgrädde

Dryck:
Svenskt brännvin
Öl
Madeira Sercial
Valentine Magnum
G H Mumm Cordon Rouge