1985

admin Tidigare tävlingar

Final ägde rum den 5 februari, 1986 på Jordbrukets Provkök i Stockholm.

Årets Kock 1985 blev Christer Lingström från Edsbacka Krog i Sollentuna. Christer fick juryn på fall med rätten:

Kyckling på traktörens vis”.

Tävlingsregler:
Alla verksamma yrkeskockar i Sverige fick deltaga. Alla former av storkök och storhushåll kunde representeras (offentliga, privata, restauranger med bordsservering, självserveringar, skolrestauranger, militärrestauranger osv).  Varje deltagare tävlade med ett recept, förrätt/varmrätt klassat som festmat av svensk karaktär och rätten kunde presenteras kall eller varm. Huvudingredienserna skulle vara svenska men det fanns ingen maximerad portionskostnad, men det värdesattes om rätten kunde serveras inom en begränsad budget. Smak, kvalitet och prisvärdhet var nyckelord. Det behövde inte vara ”landskapsmat”, men utnyttjande av lokala råvaror och anknytning till hemortens traditioner och sedvänjor värdesattes.

Juryn :
HKH Prins Bertil, hedersordförande
Tore Wretman, ordförande
Gunnar Forssell, Les Amis de Saison, GA
Märit Huldt (Hiram)
Bengt Petri
Roland Möllefors, Restauranger & Storkök
Åke Söderqvist, SHR
Håkan Håkansson, Sveriges Kökschefers Förening
Werner Vögeli, Operakällaren
Örjan Klein, Les Amis de Saison
Inger Nyberg, Jordbrukets Provkök
Barbro Lönnegren, föreningen Matmaffian
Asta Östenius, föreningen Matmaffian
Lennart Tiberg, SMR
Erik Larsson, Dalamejerier
Ola Buckard, Mejeriernas Storhushåll

NamnRestaurangOrtRätt
Kenneth AnderssonWa-Waco ABHalmstadVilt & murkelfärserad renfilé med timjanssås, jordärtskockstimbal och grönsaksstrimlor
Jonas BorssénVictorsGöteborgRimmad tuppkyckling med mosaik av bönor och legymer
Lennart CarlssonSAS Arlandia HotelStockholmBiff á la Renberg
Ingemar EberstålRådhuskällarenFalunSaltinbakat reninnanlår med tranbärssås och masselnötskryddad potatiskaka
Gert KlötzkeVärdshuset FlottarenVansbroSaffransfylld unghönsrullader
Torbjörn LagmarkRestaurang ElinorHelsingborgKantarell- och räkfärserad hälleflundra i smördegsflan med grönsakspärlor
Christer LingströmEdsbacka KrogSollentunaKyckling på traktörens vis
Peter OdénLKAB:s personalrestaurangKirunaMurkelfärserat ripbröst i smördeg
Ulf ThorsonVictorsGöteborgUgnsstekt pigghamslägg med rotfruktsgratäng
Stig ÖstmanRestaurang MorellenStockholmRoslagstupp med Karl Johansvamp och endiver

Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen i Stockholm.
Middagen komponerades av Hovtraktör Werner Vögeli. Konferencier var Ewonne Winblad.

Meny:
Traditionellt brännvinsbord med tilltugg
Crème Ninon (Grönärtspuré med champagne och vispgrädde)
Selle de jeune renne aux genièvres (Renkalvsadel med sallad)
Fromages (Kvibille-ostar)
Fraises des bois (Sauternemarinerade smultron i saboyonnesås)

Dryck:
Svenskt brännvin
Öl
1984 Ch. Grand Champ
1978 Ch. La Maconne
Cachhucha, White Port