1984

admin Tidigare tävlingar

Finalen ägde rum den 4 februari, 1985 på Jordbrukets Provkök i Stockholm.

Årets Kock 1984 blev Torsten Petersson (numera Kjörling), köksmästare på restaurang Stefan Holmström i Halmstad. Torsten fick juryn på fall med rätten:

Varm örtfärserad laxroullad med tomatbuljong”.

Tävlingsregler:
Alla verksamma yrkeskockar i Sverige fick deltaga. Alla former av storkök och storhushåll kunde representeras (offentliga, privata, restauranger med bordsservering, självserveringar, skolrestauranger, militärrestauranger osv).  Varje deltagare tävlade med ett recept, förrätt/varmrätt klassat som festmat av svensk karaktär och rätten kunde presenteras kall eller varm. Huvudingredienserna skulle vara svenska men det fanns ingen maximerad portionskostnad, men det värdesattes om rätten kunde serveras inom en begränsad budget. Smak, kvalitet och prisvärdhet var nyckelord. Det behövde inte vara ”landskapsmat”, men utnyttjande av lokala råvaror och anknytning till hemortens traditioner och sedvänjor värdesattes.

Juryn:
HKH Prins Bertil, hedersordförande
Tore Wretman, ordförande
Märit Huldt (Hiram)
Bengt Petri
Roland Möllefors, Restauranger & Storkök
Åke Söderqvist, SHR
Håkan Håkansson, Sveriges Kökschefers Förening
Astrid Rejnholm Abrahamsson, Allt om Mat
Torsten Blomquist, Expressen
Marianne Sandberg, Svenska Dagbladet
Victor Waldenström, Les amis des saison
Inger Nyberg, Jordbrukets Provkök
Lennart Tiberg, SMR
Börje Welinder, Skånemejerier
Jan-Sture Bjurler, Mejeriernas Storhushåll

NamnRestaurangOrtRätt
Robert OhlssonHotell KullabergMölleRöd och vit tupp
Christer LingströmEdsbacka KrogSollentunaBagarbysoppa
Rüdiger BauerHotell AmarantenStockholmStekt ripa med färstimbal och murklor
Lars AnderssonGrand HotellHalmstadApelsinfylld Pigghamrulle
Lars Olov EhrlingMora-klockanMoraKokt Siljanslaxfilé med ängsyrasås
Peter FriessneggAlfie/TiffanyKarlstadFylld kalvbringa med grönsakstimbal
Ingemar EberstålRådhuskällarenFalunEnrisångad bodalax med laxromsås
Torsten PeterssonRestaurang Stefan HolmströmHalmstadVarm örtfärserad laxroullad med tomatbuljong
Anders G LindströmSinus, Asea PersonalrestaurangLudvikaÄlgfilé med höstfrestelse på trattkantareller
Henrik HagmanRestaurang Pomme dórLuleåRödvinsgriljerad färsk lax på risbädd

Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen i Stockholm.
Middagen komponerades av Hovtraktörerna Tore Wretman och Werner Vögeli.
Konferencier var Lennart Svahn.

Meny:
Traditionellt brännvinsbord med tilltugg
Ripsoppa (Margareta Almlöw)
Sprängd lammsadel med grönsakstimbal (Mats Ödman, Årets Kock 1983)
Skogshallonsufflé med vispgrädde

Dryck:
Svenskt brännvin
Öl
Madeira Sercial
Valentine Magnum
G H Mumm Cordon Rouge