Vinnaren Årets Kock 1983

Mats Ödman

Sprängd lammsadel med grönsakstimbal.

Vinnarrätt

Första vinnaren

Mats Ödman är född 12 juni 1953 och är uppvuxen i Vittsjö i norra Skåne. Han har bland annat arbetat på Restaurang Pauli, Svenska Amerikalinjens Gripsholm, Savoy i Malmö och Café Konsthallen i Malmö. Mats var den förste som vann tävlingen Årets Kock under premiäråret 1983. Mats har kallats Malmös förste moderne kock då han ansågs kunna ge den då legendariske krogkungen Lars Lendrop en match. Idag är Mats bosatt i Danmark och har lämnat kockyrket.

Finalen

Finalen ägde rum den 6 februari, 1984 på på Jordbrukets Provkök i Stockholm.

Vinnare

Årets Kock 1983 blev Mats Ödman från Restaurang Pauli i Malmö, som fick juryn på fall med rätten:

Vinnarrätt

  • Sprängd lammsadel med grönsakstimbal

Juryn

Prins Bertil, hedersledamot
Tore Wretman, ordförande
Märit Huldt (Hiram)
Mats Rehnberg
Torsten Andersson
Einar Helgegren
Bertil Larsson
Eva Westerberg
Monica Hörner
Inger Grimlund
Representant från Restauratören
Representant från Storhushåll Nytt
Bengt Fritiofsson

Tävlingsregler

Alla verksamma yrkeskockar i Sverige fick deltaga. Alla former av storkök och storhushåll kunde representeras, restauranger, självserveringar, skolrestauranger och militärrestauranger osv. Varje deltagare tävlade med ett recept. Tävlingsbidraget skulle kunna klassas som svensk mat och fick gärna vara av festkaraktär. Ingen maximerad portionskostnad, men smak och kvalité var nyckelorden. Det behövde inte vara ”landskapsmat”, men utnyttjande av lokala råvaror och anknytning till hemortens traditioner och sedvänjor värdesattes.

Namn

Stig Östman

Restaurang

Restaurant Morellen

Ort

Stockholm

Finalrätter

Morellens jägmästaresoppa.

Namn

Christer Lingström

Restaurang

Edsbacka Krog

Ort

Sollentuna

Finalrätter

Stekt fylld strömming med gräslökssås.

Namn

Kurt Lindhén

Restaurang

Standard Hotell

Ort

Norrköping

Finalrätter

Sillåda från Östergötland.

Namn

Monika Kallebäck

Restaurang

Håstensskolan

Ort

Varberg

Finalrätter

Bräserad älgstek med mustig sås.

Namn

Herbert Hermann

Restaurang

Enköpings Stadshotell

Ort

Enköping

Finalrätter

Mälargös i folie med Enköpingssallad.

Namn

Lars-Olov Ehrling

Restaurang

Moraklockan Trafikservice

Ort

Mora

Finalrätter

Porsflamberad fäbodsabborre bräserad i gräddsky serverad med tunnbröd.

Namn

Margareta Almlöw

Restaurang

Margaretas Wärdshus

Ort

Luleå

Finalrätter

Ripsoppa.

Namn

Björn Ljungberg

Restaurang

Restaurant Chronan

Ort

Kristianstad

Finalrätter

Skånsk herrgårdsstek, inlagd gurka, brysselkål, glaserad schalottenlök och potatis.

Namn

Peter Lundberg

Restaurang

Visby Hotell

Ort

Visby

Finalrätter

Lax på skogshuggarvis.

Namn

Mats Ödman

Restaurang

Restaurang Pauli

Ort

Malmö

Finalrätter

Sprängd lammsadel med grönsakstimbal.

Galamiddag

Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen i Stockholm.
Middagen komponerades av hovtraktören Werner Vögeli och Lennart Svahn var konferencier.

Meny:
Traditionellt brännvinsbord med tilltugg
Stuvad lake från S:t Annas skärgård
Lättrökt renfilé och stekta järpbröst från Norrbotten
Kvibilleostar med smör och hembakat bröd
Russinglass med plättar och punchgrädde

Dryck:
Svenskt brännvin
Öl
Alsace Riesling
Mouton Cadet
Grådask