1983

admin Tidigare tävlingar

matsodman

Mats Ödman, Årets Kock 1983

Finalen ägde rum den 6 februari, 1984 på på Jordbrukets Provkök i Stockholm.

Årets Kock 1983 blev Mats Ödman från Restaurang Pauli i Malmö, som fick juryn på fall med rätten:

Sprängd lammsadel med grönsakstimbal”.

Tävlingsregler:
Alla verksamma yrkeskockar i  Sverige fick deltaga. Alla former av storkök och storhushåll kunde representeras, restauranger, självserveringar, skolrestauranger och militärrestauranger osv. Varje deltagare tävlade med ett recept. Tävlingsbidraget skulle kunna klassas som svensk mat och fick gärna vara av festkaraktär. Ingen maximerad portionskostnad, men smak och kvalité var nyckelorden. Det behövde inte vara ”landskapsmat”, men utnyttjande av lokala råvaror och anknytning till hemortens traditioner och sedvänjor värdesattes.

Juryn:
Prins Bertil, hedersledamot
Tore Wretman, ordförande
Märit Huldt (Hiram)
Mats Rehnberg
Torsten Andersson
Einar Helgegren
Bertil Larsson
Eva Westerberg
Monica Hörner
Inger Grimlund
Representant från Restauratören
Representant från Storhushåll Nytt
Bengt Fritiofsson

NamnRestaurangOrtRätt
Stig ÖstmanRestaurant MorellenStockholmMorellens jägmästaresoppa
Christer LingströmEdsbacka KrogSollentunaStekt fylld strömming med gräslökssås
Kurt LindhénStandard HotellNorrköpingSillåda från Östergötland
Monika KallebäckHåstensskolanVarbergBräserad älgstek med mustig sås
Herbert HermannEnköpings StadshotellEnköpingMälargös i folie med Enköpingssallad
Lars-Olov EhrlingMoraklockan TrafikserviceMoraPorsflamberad fäbodsabborre bräserad i gräddsky serverad med tunnbröd
Margareta AlmlöwMargaretas WärdshusLuleåRipsoppa
Björn LjungbergRestaurant ChronanKristianstadSkånsk herrgårdsstek, inlagd gurka, brysselkål, glaserad schalottenlök och potatis
Peter LundbergVisby HotellVisbyLax på skogshuggarvis
Mats ÖdmanRestaurang PauliMalmöSprängd lammsadel med grönsakstimbal

Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen i Stockholm.
Middagen komponerades av hovtraktören Werner Vögeli och Lennart Svahn var konferencier.

Meny:
Traditionellt brännvinsbord med tilltugg
Stuvad lake från S:t Annas skärgård
Lättrökt renfilé och stekta järpbröst från Norrbotten
Kvibilleostar med smör och hembakat bröd
Russinglass med plättar och punchgrädde

Dryck:
Svenskt brännvin
Öl
Alsace Riesling
Mouton Cadet
Grådask