Tidigare tävlingar


Historian bakom Årets Kock sträcker sig tillbaka till 1983 då Tore Wretman tog initiativet till Sveriges mest prestigefyllda matlagningstävling för professionella kockar. Tillsammans med Svenska mejeriföretagens branschorganisation Svensk Mjölk och Gastronomiska Akademien har Tore Wretman med lanseringen av Årets Kock lyckats öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status samt satt det skandinaviska köket på världskartan.

Tävlingens upplägg har varit lite olika från år till år men kärnan har alltid varit den samma – med råvaran i fokus servera en festlig måltid med nordisk prägel. Något år har antalet finalister begränsats till fyra medan det andra år varit så många som tio! Under 80-talet var det en rätt som gällde i finalen vilket sedan ökat till två tävlingsrätter där den ena rätten ibland varit baserad på en hemlig råvarukorg. Varje år har sin egen prägel vilket speglar matvärldens ombytliga natur där trender kommer och går – men återigen – råvaran i fokus består.