Ungsstekt gädda med skirat smör, pepparrot och hackat ägg

Svårighetsgrad:

|

Huvudråvara:

Ungsstekt gädda med skirat smör, pepparrot och hackat ägg

Gert Klötzke, Årets Kock 1986, och gädda Många tycker det är komplicerat att tillaga en hel fisk hemma, men det kunde inte ha varit enklare. I det här receptet serveras en hel ungsstekt gädda med riven pepparrot, skirat smör och hackat ägg i sällskap med kokt potatis, precis så enkelt som Gert Klötzke, Årets Kock 1986, tycker att det ska vara. Gädda har idag ett oförtjänt dåligt rykte som matfisk i Sverige och betraktas som en ädel delikatess i andra länder som exempelvis Frankrike. Gäddan är som bäst under den kalla delen av året, från sen höst till tidig vår når den sin bästa kvalitet. Har du tid kan du även låta fisken ligga någon dag i kylen efter den fångats, så får den genomgå en mörningsprocess och blir godare att äta. Har du inte fiskat gäddan själv och vill äta med gott samvete kan du alltid leta efter MSC-certifierad fisk.

6-8 portioner

1 gädda, 1–1 ½ kg, urtagen, fjällad och fenorna klippta
4 hårdkokta ägg
300 g smör
potatis, skalad
vatten + salt
pepparrot, skalad

Lägg gäddan i saltlake över natten, 40 g salt per liter vatten.
Sätt ugnen på 100°.
Skala äggen, hacka äggvitan, tryck gulan genom en trådsil/sikt.
Ta upp gäddan, torka av den och pensla med smör. Lägg den med ryggen upp på en smord ugnsplåt. Sätt in fisken i ugnen med en digital termometer i tjockaste delen. Ta ut fisken när termometern visar 58°, låt vila en stund innan den ska serveras.
Riv pepparroten, smält smöret och koka potatisen.
Servera med ägg, pepparrot, det skirade smöret samt potatisen.

DRYCKESTIPS: En mörk lager med toner av citrus i tydligt rostad stil är en perfekt matching till den ugnsstekta gäddan.

Receptet är hämtat från boken ”Sveriges godaste mat – recept för alla tillfällen av vinnarna från Årets Kock” 

Klassisk ugnsstekt gädda med smör, riven pepparrot, hackat ägg och kokt potatis. Precis så enkelt som det ska vara, recept av Gert Klötzke, Årets Kock 1986