Örtstekt lamm med karljohanssvamp och rostad potatis

Svårighetsgrad:

|

Huvudråvara:

Örtstekt gårdslamm med karljohanssvamp och rostad anyapotatis

En maträtt blir aldrig bättre än sin svagaste råvara, och det gäller även Magnus Lindströms, Årets Kock 2003, recept på örtstekt lamm med karljohanssvamp och rostad potatis. Nyckeln till den här rätten är att jobba med riktigt bra kött. Idealet hade förstås varit om alla kände sin egen lammuppfödare, precis som Magnus Lindström gör, för att garantera en bra produkt med rätt kvalitet. Har du ingen bonde tillhands räcker det oftast att titta efter köttets ursprung på förpackningen. Att köpa produkter från producenter i ditt närområde garanterar nästan alltid ett bättre slutresultat, både för smak och miljön.

Servera lammet i skivor om 1 cm på ett vackert uppläggningsfat. Blanda potatis och syltlök i en skål med persiljan och servera såsen á part i en kanna.

4 portioner

Örtstekt lamm

1 lammstek, urbenad
2 kvistar rosmarin
3 kvistar timjan
1 kvist lagerblad
2 vitlökar
olivolja
2 msk smör
olja att steka i

Marinera lammsteken med örter, vitlök och olivolja över natten.
Krydda med salt och peppar och bryn i het stekpanna i olja tills köttet fått gyllenbrun färg runt om. Dra av stekpannan, vänd i smör och ös köttet. Låt vila.

Rostad anyapotatis med smålök

12 små potatisar, helst anya eller mandelpotatis
12 små syltlökar, skalade
2 kvistar timjan
3 msk neutral olja
2 kvistar persilja

Koka potatisarna mjuka i saltat vatten.
Vänd potatis och syltlök med olja och kryddor och lägg på en plåt. Rosta i ugn 220° till gyllenbrunfärg.
Strimla persiljan grovt.

Karljohanssvampsky

100 g karljohanssvamp
1 schalottenlök, skalad
2 msk smör
½ dl vitt vin
4 dl lammfond eller kalvfond
1 kvist timjan

Rensa och skär svampen i små bitar och finhacka schalottenlöken. Fräs allt i smör utan att det tar färg, tillsätt vin, fond och timjan.
Sjud på svag värme och smaksätt med salt och peppar.

DRYCKESTIPS: Barolo är det rätta vinet här. Vinet, som håller 100 % Nebbiolo som druvsort, har mycket karaktär och älskar lamm, örter och sälta!

Receptet är hämtat från boken ”Sveriges godaste mat – recept för alla tillfällen av vinnarna från Årets Kock” 

En enkel rätt som verkligen tar fram det bästa av lammet. Serveras med rostad potatis i persilja och svampsås. Recept av Magnus Lindström, Årets Kock 2003