Klassisk ärtsoppa

Svårighetsgrad:

|

Huvudråvara:

Klassisk Ärtsoppa

En klassisk ärtsoppa, även kallat ärtor med fläsk, innehåller allt svensk husmanskost ska göra! Enkel att tillaga, lätt att älska. Michael Björklund, Årets Kock 2000, gör ärtsoppa Michael Björklund, Årets Kock 2000, har sin bas på fiskerika Åland, och drivs att förädla allt mellan himmel och jord som hemön har att producera. Just det här receptet på ärtsoppa är anpassat för cirka 10 portioner, vilket kan låta mycket, men går utmärkt att spara i kylskåpet eller frysen för ett senare tillfälle. Dessutom blir soppan som bäst om den görs i stora satser, enligt Michael själv! Se till att servera Michael Björklunds klassiska ärtsoppa med en riktigt bra senap samt passande dryck.

10 portioner

2 kg torkade gula eller gröna ärter
1 kg rimmat bogfläsk
1 kg rimmad fläsklägg
4 lagerblad
6 kryddpepparkorn
2 gula lökar, skalade och skurna i bitar
2 morötter, skalade och skurna
i bitar
1 msk mejram
2 msk senap
vatten
gul lök, finskuren, till servering

Blötlägg ärterna dagen före.
Lägg bogfläsk, fläsklägg, lagerblad, kryddpepparkorn, lökbitar samt morotsbitar i kastrull och häll på vatten så det täcker.
Låt koka tills köttet är helt mjukt, ca 3 timmar. Ta då upp köttet.
Häll vattnet av de blötlagda ärterna och sila spadet över ärterna, låt dem koka i spadet. Plocka under tiden köttet från benen och skär det i lagom bitar.
När ärterna blivit mjuka, smaksätt ärtsoppan med mejram och senap.
Lägg tillbaka köttet i soppan. Om soppan är för tjock, späd med vatten eller buljong. Servera senap och finskuren gul lök till ärtsoppan.

DRYCKESTIPS: En smakrik lager är helt rätt här! En tillhörande akvavit med sin klassiska kryddning ger ett djup till måltiden.

Receptet är hämtat från boken ”Sveriges godaste mat – recept för alla tillfällen av vinnarna från Årets Kock” 

Klassisk ärtsoppa, även kallat ärtor med fläsk! Enkel att tillaga, lätt att älska. Recept av Michael Björklund, Årets Kock 2000