Hummersoppa

Svårighetsgrad:

|

Huvudråvara:

Hummersoppa

Klassisk svensk hummersoppa från västkusten, gjord från grunden enligt konstens alla regler och serveras med en pepparrotskräm. I det här receptet har Gustav Trägårdh, Årets Kock 2010, tagit allt det bästa från västkusten och gjort sin tolkning av en lyxig hummersoppa. Den här soppan blir både fyllig och smakrik med en doft av dill och cognac.

4 portioner

Skal och huvuden från 4 kokta humrar, grovt skurna
2 gula lökar, skalade och grovt skurna
2 vitlöksklyftor, krossade
2 morötter, skalade och grovt skurna
½ rotselleri, skalad och grovt skuren
3 msk tomatpuré
6 dl grädde
3 msk asiatisk fisksås
Cognac
Vatten
Dill eller krondill
Kajennpeppar
Ev. salt

Blanda hummerskal, lök, vitlök, morot och selleri med tomatpuré och rosta i ugn 200° 25 minuter. Krossa allt grovt, t.ex. i en matberedare.
Lägg det i en stor kittel och häll på grädde och vatten så det precis täcker skalen. Småkoka 1 timme, lägg i krondillen, som får ligga och dra i soppan en stund. Sila och reducera tills 1 liter återstår.
Smaka upp med fisksås, cognac, kajenn och eventuellt lite salt. Mixa soppan skummig.

Pepparrotskräm

120 g smetana
2 msk finriven pepparrot
hummerkött till servering

Blanda smetana och pepparrot till en kräm.
Servera soppan med bitar av hummerkött och pepparrotskrämen.

DRYCKESTIPS: Sikta på ett fylligare vin som möter rättens krämighet, glöm inte att vinet bör vara fruktigt i stilen. Gärna en ekfatslagrad Chardonnay från Napa Valley.

Receptet är hämtat från boken ”Sveriges godaste mat – recept för alla tillfällen av vinnarna från Årets Kock” 

Klassisk svensk hummersoppa med doft av dill och cognac, serveras med pepparrotskräm. Recept av Gustav Trägårdh, Årets Kock 2010.