Dry rubbed lambshank med smörstekt sparris och cashewnötter

Svårighetsgrad:

|

Huvudråvara:

Dry rubbed lambshank med smörstek sparris och cashewnötter

Denna amerika-inspirerade lammsteken av Anders Dahlbom Wettergren, Årets Kock 1993, passar utmärkt som söndagsmiddag. ”Dry rubbed lambshank” innebär att köttet gnids in med torra kryddor på bland annat chili och kanel för att sedan penslas med en mustig glaze gjord av lök, honung, rödvinsvinäger och buljong. Till detta serveras spröd smörstek sparris och småpotatisar, med cashewnötter som sista garnering. Inspirationen till receptet säger Anders kommer från sina resor till Nord- och Sydamerika.

4 portioner

4 fina lammläggar
2 msk mald blandning av lika delar rosmarin, svartpeppar,
chili, kanel och curry
50 g smör

Koka läggen i saltat vatten ca 2 timmar. Ta upp den och torka av. Gnid in läggen med kryddblandningen. Stek den i smör.

Glaze

100 g lök, hackad
50 g smör
1 dl flytande honung
3 dl rödvin
3 dl buljong från lammkoket

Fräs löken i smöret. Tillsätt övriga ingredienser och koka det hela till en tjock glaze.

Primörer

12 gröna sparrisar
12 vita sparrisar
100 g smör
200 g mandelpotatis
1 dl rapsolja
salt och vitpeppar från kvarn

Skala sparrisen och stek den i smöret. Salta och peppra.
Dela potatisen på längden. Vänd den i oljan och lägg på en ugnsplåt.
Kör potatisen i ugn, 250°, 20 minuter. Salta och peppra.

Servering

1 dl cashewnötter, rostade

Lägg sparrisen på en tallrik. Lägg på cashewnötterna. Pensla läggen med glaze och lägg den ovanpå sparrisen. Servera potatisen i skål vid sidan om.

Receptet är hämtat från boken “Sveriges godaste mat – recept för alla tillfällen av vinnarna från Årets Kock” 

Söndagsmiddagen är fixad! ”Dry rubbed” lammstek med mustig honungsglaze, serveras med grön och vit sparris. Recept av Anders Dahlbom, Årets Kock 1993