Dovhjortsgryta med vita rotfrukter, röda lökar och mandel

Svårighetsgrad:

|

Huvudråvara:

Dovhjortsgryta med vita rotfrukter, röda lökar och mandel

Peter J Skogström, Årets Kock 2006, jagar gärna skånsk dovhjort när han inte står i köket på Mat & Vin Slottsparken i Malmö. Dovhjortens framdelsparti glöms ofta bort, men passar utmärkt i mustiga höstgrytor. Både bogen och karrén lämpar sig i det här receptet på dovhjortsgryta med vita rotfrukter, röda lökar och mandel.

4 portioner

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 morot
800 g grytbitar av dovhjortskött
1 msk kakao, av hög kvalitet
1 msk tomatpuré
½ flaska rödvin
3 palsternackor eller persiljerötter
¼ rotselleri eller 2 majrovor
1 näve färsk timjan, repad
1 dl mandel, hela, rostade
2 msk kakaonibs (krossade kakaobönor)
2 lagerblad
salt och peppar
smör
olivolja

Skala och skär lök, vitlök och morötter i bitar om 1 cm.
Salta och peppra köttet och bryn det runt om i smör. Tillsätt lökar, morot, kakao och tomatpuré,
fräs ytterligare någon minut. Häll på rödvin och vatten så att det täcker köttet. Skumma under
tiden som grytan puttrar på låg värme.
Sätt ugnen på 175°. Skala och skär de vita rotfrukterna i bitar, vänd dem med olivolja, salt, peppar och hälften av timjanen. Baka rotfrukterna mjuka i ugnen ca 20 minuter.
När köttet är mört, ta upp morötterna, tillsätt kakaonibs och mandel, smaka av med salt och peppar och vänd ner resterande timjan. Lägg de bakade rotfrukterna och de inlagda lökarna (se recept nedan) direkt i grytan.
Servera gärna en god potatispuré till.

Inlagd rödlök

½ dl ättiksprit, 12 %
1 dl socker
1 ½ dl vatten
några lagerblad
svartpepparkorn
10 små röda steklökar

Koka upp ättika, socker och vatten. Se till så att sockret löses upp. Lägg i kryddorna och låt kallna.
Skala rödlökarna och koka dem mjuka i saltat vatten, lägg dem i glasburk och fyll upp med ättikslagen.

DRYCKESTIPS: Ett rött vin från Bordeaux är mer än rätt, gärna av bättre snitt. Det kommer att göra upplevelsen än mer minnesvärd!

Receptet är hämtat från boken ”Sveriges godaste mat – recept för alla tillfällen av vinnarna från Årets Kock” 

Dovhjortsgryta med rotfrukt och inlagda rödlökar. Recept framtaget av jägaren och kocken Peter J Skogström, vinnare av Årets Kock 2006