Chicken sliders med päron-anchochutney och lökkrisp

Chicken sliders med päron-anchochutney och lökkrisp

Sliders är en slags minihamburgare som man ska kunna äta på ett par tuggor. Sliders härstammar förstås från USA, men serveras allt oftare som tilltugg till fördrinken runt om i världen. I det här receptet av Anders Dahlbom, vinnare av Årets Kock 1993, möter päronens fruktighet hettan i anchochilin och den krispiga texturen i den friterade löken. Detta recept på chicken sliders med päron-anchochutney och lökkrisp går förstås att använda som både tilltugg, förrätt eller varmrätt.

4 portioner

4 kycklingfiléer
50 g smör
12 små hamburgerbröd
2 dl smetana
12 fina salladsblad
30 g ärtskott
salt och vitpeppar från kvarn

Salta och peppra kycklingen. Stek filéerna i smör 7 minuter. Vänd kycklingen, lägg ett lock på stekpannan och låt kycklingen vila tills innertemperaturen är 65–70°.

Chutney

½ kg päron, skurna i små bitar
150 g lök, finhackad
1 dl äppelcidervinäger
3 dl socker
10 g pepparrot, riven
2 msk strimlad anchochili

Blanda allt i en kastrull och koka tjockt, räkna med att det tar ca 1 timme.

Lökkrisp

4 schalottenlökar
2 dl vetemjöl
olja till fritering

Skär lökarna i tunna skivor. Vänd skivorna i mjölet. Låt löken ligga 10 minuter. Ta upp och skaka av väl. Fritera löken i olja, 150°.
Bred smetana på hamburgerbrödens bottnar. Lägg på sallad, den skivade kycklingen, chutney och ärtskott. Lägg på krispet och locket.

DRYCKESTIPS: En ale med viss sötma passar utmärkt till denna delikata anrättning.

Receptet är hämtat från boken ”Sveriges godaste mat – recept för alla tillfällen av vinnarna från Årets Kock” 

Chicken sliders är en slags minihamburgare som man ska kunna äta på ett par tuggor och härstammar från New York. Recept av Anders Dahlbom, Årets Kock 1993