Årets Kock – en succéhistoria!

Tävlingen Årets Kock startades 1983 av de svenska mejeriföretagens branschorganisation Svensk Mjölk tillsammans med Gastronomiska Akademien och med stöd av Tore Wretman. Målet var att öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status och även det skandinaviska kökets renommé.  

När Årets Kock skapades i början av 1980-talet fanns ett mycket begränsat antal stjärnrestauranger men i dag kan Sverige skryta med ett femtontal topprestauranger. Journalister och utländska kockar kommer idag till Sverige för att inspireras av och lära sig mer om det svenska köket. Det skrivs i inhemsk och utländsk press om den svenska matkulturen vars egenskaper blivit en trend på den internationella scenen. Sedan 1980-talet har även antalet studerande i Sverige inom gastronomi ökat från cirka 2 000 till dryga 30 000.

Genom tävlingen medverkar Årets Kock till att driva debatten kring mat och tävlingarna bidrar även som mötesplats för branschen. Här finns kockar, hög som låg, samt elever och lärare från restaurangskolor på plats liksom politiker och representanter från olika organisationer. Drygt 4 000 åskådare finns på plats under själva tävlingen för att heja fram sin favoritfinalist och ta del av sponsorernas utställningar och matnyheter. Årets Kock är det svenska mästerskapet i professionell matlagning.

H.K.H Prins Carl Philip är beskyddare av Årets Kock och sitter även med i tävlingens Hedersjury.

Tore Wretman.

Tore Wretman Foto: Björn Lindberg

Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, och H.K.H. Prins Carl Philip. Foto: Dick Gillberg

Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, och H.K.H. Prins Carl Philip.  Foto: Dick Gillberg