White Guide 2016 – Sveriges bästa restauranger korade

Rasmus Ragnarsson Nyhet

Idag presenterades vinnarna i White Guide 2016, nordens ledande restaurangguide som har getts ut i Sverige sedan 2005. På galan korades årets bästa restauranger i olika kategorier och det största upplevelserna i landet hyllades. Av närmare 800 testade restauranger kvalificerade sig i år 600 restauranger i White Guide 2016.

När vi summerar årets mönstring är resan från ”fine dining” till ”fun dining” ett faktum, människor har roligare på restaurang i samma takt som måltids­upplevelserna blir mer uppsluppna, attityder mer lättsamma och de gastronomiska uttrycken mer underhållande vilket gör att White Guides uppdrag har blivit både roligare och mer angeläget”, säger Mats Hanzon, ordförande i svenska White Guide.

Filip Fastén, Årets Kock 2014 mottog (via länk under inspelningen av SVT:s Historieätarna) pris som Årets Rising Star. En utmärkelse som uppmärksammar yngre, intressanta kockar med potential att nå nationell och internationell berömmelse för sina gastronomiska kvaliteter.

För att i liten blygsam skala prova ut stora viktiga ambitioner, både vad gäller hållbar gastronomi och hållbar personalpolitik, som resulterar i ett hörligt organiserat kaos”, luder motiveringen.

Grattis, Filip!

Filipwebb

Nedan hittar ni en lista på vilka Årets Kock-relaterade restauranger som är listade i White Guide.

(Restaurang, Stad – Klassificering)

Restaurant Frantzén, Stockholm – Internationell Mästarklass
Viktor Westerlind, Årets Kock 2009

Lilla Ego, Stockholm – Mästarklass
Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008
Daniel Räms, Årets Kock 2013
Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016

Sjömagasinet, Göteborg – Mästarklass
Gustaf Trädgårdh, Årets Kock 2010

SK Mat & Människor, Göteborg – Mästarklass
Stefan Karlsson, Årets Kock 1995

Swedish Taste, Göteborg – Mästarklass
Thomas Sjögren, Årets Kock 2015
Magnus Lindström, Årets Kock 2003

Agrikultur, Stockholm – Mycket god klass
Filip Fastén, Årets Kock 2014

Sturehof, Stockholm – Mycket god klass
Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007

Restaurant Riche, Stockholm – God klass
Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007

Teatergrillen, Stockholm – Mycket god klass
Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007

Fjällpuben, Åre – God klass
Markus Aujalay, Årets Kock 2004

Griffins Steakhouse, Stockholm – God klass
Christian Hellberg, Årets Kock 2001

Hillenberg, Stockholm – God klass
Karl Ljund, Årets Kock 1999

Grand Hotel i Lund, Lund – God klass
Robert Nilsson, Årets Kock 1998

Dahlbom på Torget, Åre – God klass
Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996

Långbro Värdshus, Älvsjö – Mycket god klass
Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987

Övriga priser och utmärkelser hittar ni här.

 

 

Skrivet av: Rasmus Ragnarsson