NYÖPPNAT: Portal – Klas Lindberg

Filip Svensson Nyhet

Klas Lindberg, Årets Kock 2012, (t h) och teamet på Portal står fram platsen som gett restaurangen sitt namn. Foto: Portal


Portal har funnits i Klas Lindbergs tankar länge, inte minst sedan införskaffandet av restaurangens blivande lokal för ett år sedan och under de omfattande renoveringarna som behövde genomföras därefter. Lokalen på S:t Eriksgatan 1, där en kinarestaurang huserat sedan 70-talet, är fullkomligt oigenkännlig, och restaurangen som ligger där nu, döpt efter det portalliknande valvet i samma hus, serverar en helt annan typ av upplevelse. Portal öppnade den 8 augusti 2016, och Klas Lindberg, Årets Kock 2012, berättar för oss om den resa som tagit honom ända hit.

 

Hej Klas! Har allt gått bra med öppningen, hur är det att äntligen få slå upp portarna efter så lång tid av förberedelser?

Allt gick precis som det skulle, och det var en otroligt härlig kick att äntligen kunna få Portal. Man har ju övat och tränat så länge för att öppningen skulle bli så bra som möjligt, och att kunna uppfylla en dröm man haft så länge är verkligen obeskrivligt. Igår kändes som att känslan satt precis där den skulle, till stor del tack vare vårt fantastiska team som vi har satt ihop på restaurangen.

Berätta kort om Portal, vad är er matfilosofi?

Portal ska vara en tillgänglig och personlig kvarterskrog med hög mat- och dryckambition. Vi serverar varma och kalla skaldjur, alltid kött per gram, och till stor del egenodlade grönsaker. Det handlar om att skapa en familjär känsla!

Hur har vinsten av Årets Kock varit till hjälp för att förverkliga målet att öppna en egen restaurang?

Kontaktnätet man får efter att ha vunnit Årets Kock har varit till väldigt stor hjälp för att förverkliga Portal, man får möjligheten att resa runt hela landet och träffa så många olika människor i den här branschen, hela kedjan från bonde till restaurang.

Anmälan för Årets Kock 2017 närmar sig, vilket är ditt bästa råd till de som söker?

Se till att tänka ut en bra idé som representerar dig personligen. Du måste tro på det du gör, det blir mycket bättre än om man lagar något som inte man tagit fram själv. Det gäller också att träna, träna, träna på varje litet moment inför tävlingen.

Läs mer om Portal på www.portalrestaurant.se

Klas Lindberg vann Årets Kock 2012 med rätterna ”Ingefärsstekt hummer med blomkål, hasselnötter och soja” och
”Sallad på confiterad hummer, pressade vintergrönsaker, surdegskrutonger med saffran” samt ”Hällstekt biff med rökt märgsmör och nordisk hetta”. Jurys motivering löd ”Vinnaren har i knivskarp konkurrens tolkat råvarorna med stor respekt och skapat tre vällagade, eleganta och attraktiva rätter!”. Redan 6 månader senare vinner Klas även guld i Culinary Olympics med Svenska Kocklandslaget, som han tävlade med mellan 2009-2012.

Vill du besöka fler restauranger med vinnarna av Årets Kock? Besök vår nya restaurangkarta. Där hittar du alla verksamma vinnare av Årets Kock och deras restauranger, caféer och bagerier.

restaurangkartan