Årets Kock deltar i National Chef of the Year 2017

Filip Svensson Nyhet

Finalisterna i The National Chef of the Year 2017. Från vänster: James Devine, Kamil Wierzbowski, Adam Thomason, Charles Smith, David Mulcahy (Vice President, Craft Guild of Chefs) , Clare Smyth (Juryns ordförande), Stephanie Coupland, Liam Mckenna, Paul Foster, Martin Carabott och Luciano Luciolo. Även Daniel Parker deltog som finalist.Den 4 oktober gick ”The National Chef of the Year” eller ”NCOTY” av stapeln på The Restaurant Show i London och Årets Kock blev inbjuden av Clare Smyth för att delta i juryarbetet. Clare Smyth är juryns ordförande och f.d. Chef Patron på trestjärniga Restaurant Gordon Ramsay i London och deltog som den internationella jurymedlemmen i Årets Kock 2016. Clare uppskattade hur tävlingen genomfördes i Sverige och ville nu visa hur den nationella utnämningen går till i hennes hemland Storbritannien.

Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996 och kulinarisk ledare på Parks & Resorts, utsågs till att delta i juryarbetet och gick tillsammans med Clare Smyth under tävlingsdagen. Här nedan kan du läsa Jonas berättelse om ”NCOTY” och vad som skiljer den ifrån svenska Årets Kock!

Att tävla i ”The National Chef of the Year” i Storbritannien är inte en enkel match.

Uttagningen i NCOTY är ungefär som här hemma; 120-150 inskickade recept blir 40 som sen får laga upp sin mat för en jury. De tio med bäst poäng går till final. Och det är nu det blir intressant. Två veckor innan finalen delas det ut en ”Mystery Basket” i form av en lista med massor av härliga råvaror, och av de här råvarorna ska det skapas en förrätt, en huvudrätt och en dessert. Finalisterna får välja vad de vill men måste använda ett protein till huvudrätten. När första veckan är slut måste finalisterna skicka in en lista på vad man vill ha för råvaror med exakt angivna mängder. Detta packas sen och levereras i lådor och levereras till respektive kök och kock på finaldagen. Sen ska man alltså laga tre rätter med absolut ingenting förpreppat på två timmar. Två timmar – det är inte lång tid det.

”Sen ska man alltså laga tre rätter med absolut ingenting förpreppat på två timmar. Två timmar – det är inte lång tid det.”

Fyra tallrikar av varje rätt ska presenteras där två smakas, en går till publik att titta på och en till juryrummet för referens. De har ett intressant sätt att döma maten på och jag kan inte bestämma mig om det är bra eller dåligt. Men mest bra tror jag. Det är en jurygrupp (tio pers.) för varje rätt och en jury (tre pers.) som ser över helheten. Det vill säga smakar alla rätter och dömer hur de smakar samt passar ihop i en trerätters meny. Jag var med i den sistnämnda juryn. Så en hel massa mat blev det och lite stressigt emellanåt.

Finalisterna kan efter 45 minuter börja servera sina rätter om de vill, och det finns ingen ordning alls! Helt plötsligt börjar ett kök lägga sin förrätt och konferencieren ropar ut till domarna att bege sig till det köket. Och ståendes i luckan smakas maten av och poängsätts. Och sen är det någon annan som börjar lägga och då går alla dit. Så det blir ett fasligt springande mellan köken och ibland presenteras två kök samtidigt. Lite rörigt kanske.

”Finalisterna kan efter 45 minuter börja servera sina rätter om de vill, och det finns ingen ordning alls!”

Varmrätten funkar på samma sätt. De tävlande kör på som de vill och när de är klara med varmrätten bärs den ut till varmrättsjuryn som står vid ett bord på scenen. Det finns nummerbrickor på bordet, så det ska hållas reda på vilken mat som kommet från vilket kök. Lite lugnare men bordet var lite för litet så det var svårt att hålla reda på alla tallrikar. Samtidigt serverades det fortfarande förrätter i tävlingsköken. Och självklart väntar alla med att servera sin dessert till de två tävlingstimmarna gått så i princip kommer det tio st. samtidigt. Så det var tufft även för dessertdomargruppen.

Men jag måste säga att resultatet var förvånande bra med tanke på att det bara ges två timmar att färdigställa en trerätters meny från scratch. Många förrätter och desserter var riktigt bra. Varmrätterna däremot hade mer att önska. Inte dåligt alls men tråkigt. Och väldigt söta såser. Men i det stora hela var det bra. Och väldigt intressant att se. Det var lite kaosartat på slutet och det var alla medvetna om. Lite av anledningen är väl att det i år var tio kök istället för åtta. Oavsett så utsågs en vinnare och kocken som kom 2:a hade jag som 1:a och kocken som vann hade jag som 3:a.

Vinnare av The National Chef of the Year 2017 blev James Devine, souschef på restaurang EIPIC i Belfast, Irland.

Här hittar du mer info kring The National Chef of the Year: www.therestaurantshow.co.uk/ncoty-home

 Fler bilder från the National Chef of the Year: