Har du vägarna förbi Öland och Kivik i helgen?

admin Nyhet

Filip Fastén, Årets Kock 2014I helgen kan du köpa korv av Filip Fastén, Årets Kock 2014. Tillsammans med Melleruds Utmärkta Pilsner kommer Filip Fastén besöka ett antal skördefester runt om i Sverige för att servera korv som lyfter lokala råvaror. I helgen hittar du honom på skördemarknader på Öland och i Kivik.

Med skördeturnén vill man både uppmärksamma den spontanmatlagning som sker baserat på vad som finns runt omkring oss just där och då, men också ge tillbaka till bonden.

– Tänk dig in i böndernas situation i fem minuter. Att jobba året runt, med mer eller mindre utebliven semester, långa dagar och tungt arbete för att stolt kunna presentera sina produkter. Självklart är det en livsstil och ett val som de gjort men ställ er själva den frågan: vem kommer att vilja vara bonde om 30 år? Vi borde tänka om och bli mer självförsörjande och se vad vi faktiskt har i detta land.

Korven representerar ett gediget hantverk och fina råvaror.På Ölands Skördefest (den 25/9) har Filip planerat en kryddstark fårkorv med havtornsketchup och färskost. Den serveras med kokt kulpotatis och syrad grädde, brynt smör och gräslök. På Äppelmarknaden i Kivik (lördag 26-9 och söndag 27/9) görs en grovmalen, grillad korv toppad med en röra på rökt ål och äpple. Den serveras med kokta rödbetor och syrad getgrädde.

Några av Filips favoritråvaror är rotfrukter, kål och vilda örter – det som Sverige är bäst på att producera.

– Ett mindre utbud behöver inte betyda mindre kreativitet. Att kunna tillaga vitkål så att den platsar på en av de finaste krogarna i världen, det är konst. Men det är inte svårt, det kräver bara kunskap, att någon visar. Efter det kanske vi kan stoppa köpen av alla dessa råvaror som varken följer säsong eller är producerade i Sverige.

För Filip som kock är det viktigt att ha en naturlig koppling till det lokala hantverket och husmanskosten som serveras hemma såväl som på restaurang.

– Anledningen att vi lagar korv på marknaderna istället för exempelvis en trerättersmeny är enkelheten, priset och bredden på korv. Jag älskar korv. En korv kan ätas i handen, kostar inte skjortan och sen alla valmöjligheter som den bär på! Passar väldigt bra med Melleruds Utmärkta Pilsner, en öl med hög beska. Något som passar de svenska smakerna!

Mer info om festivalerna hittar du här:
Äppelmarknaden i Kivik
Skördefest på Öland