Stefan Eriksson Årets Kock 2005

 

Namn: Stefan Eriksson
Född och uppväxt: Född den 14 december 1973, uppvuxen i Stockholm
Bosatt: Sköndal
Jobbar på: Frilans just nu, olika middagar, råvaruutveckling, grönsaksodling, Exceptionell Råvara
Jobbat på: Restaurang Seth´s, Stefan Eriksson Matstudio, hotellet Ett Hem i Stockholm, Atelier Food
Tävlingsmeriter (utöver Årets Kock): Tävlat i Årets Gröna Kock 2000, Vinnare av Årets Seniormat 2011
Favorit i mejeridisken? Gräddfil och lagrad ost
Favoritbonde? Alla! Extra mycket de som har en framtidsfilosofi kring odling och natur där man tar till vara det gamla på ett nytt och modernare sätt med de förutsättningar vi har nu utan att glömma bort hantverket och känslan
Hur förklarar du filosofin bakom din matlagning?
Först lära sig hur råvaran produceras och vad det innebär för råvarans smak, kvalité, hur den behövs tillagas.Sedan förstå vad som händer med en råvaran när den utsätts för värme, kyla, att den skärs i, osv. Därefter tänka smaksättning och vilket sammanhang maten ska serveras
Hur utvecklar du dina recept?
Börjar med filosofin ovan sedan kommer resten naturligt!
Vem inspirerar dig? 
Det mesta i livet, det gäller bara att sätta ihop allt i ett sammanhang med innehåll och vara mottaglig för det som kommer därutav
Vad driver dig? Nyfikenheten och kunskapstörsten! Att gå på känslan i magen och följa det som känns rätt!

 

Videos