Michael Björklund Årets Kock 2000

 

Namn: Michael Björklund
Född och uppväxt: Född 1975 på Åland
Bosatt: Åland
Jobbar på: Smakbyn
Jobbat på: Tvåkanten, Trägår’n, Fond, ÅSS Paviljongen
Tävlingsmeriter (utöver Årets Kock): Årets Kock i Finland 1997, 5:a i Bocuse d’Or 1999
Favorit i mejeridisken? Åländskt smör
Var trivs du bäst? Hemma, definitivt! Annars på en vingård i Sydafrika eller ute på en liten blåsig karg öde ö i Ålands skärgård
Hur förklarar du filosofin bakom din matlagning? Enkelt, rejält och mycket kärlek. Gillar lokalt och arbete efter säsong. Varför dölja maten bakom hårda kryddningar om man använder bra råvaror? Man ska se vad man har på tallriken. Mycket kärlek ska alltid läggas i matlagningen.
Hur utvecklar du dina recept? Genom ett öppet kök och ständig kontakt med gästerna. Jag reser också en hel del och tar inspiration. Nära kontakt med bönder och uppfödare.
Vem inspirerar dig? Min mamma är fenomenal! Även mina kollegor och anställda, vi har en positiv och härlig stämning i köket.
Vad driver dig? Intresset för matlagning. Få har fördelen att ha sitt intresse som yrke. Jag kan skratta mig lycklig över det!
Vinnarrätt: Smörstekt lax med senapsglaserad sparris och små morötter, pilgrimsmusslor toppade med lätt syrlig tomat och schalottenlök, jordärtskocks- och potatisbakelse, blåmusselsås

 

Recept av Michael Björklund