“Jag har alltid älskat att laga mat och gör det fortfarande. Åren tillsammans med Gert Klötzke på Värdshuset Flottaren var väldigt händelserika och det var också Gert som tjatade på mig att söka till Årets Kock, vilket jag är otroligt glad för.”
Om Kristina
Kristina Pettersson är född den 18 augusti 1960 och är uppvuxen i Borlänge. Hon har erfarenhet från restauranger som Värdshuset Flottaren i Vansbro där hon började arbeta 1979 och fortfarande är verksam, samt Grand Central Hotel i Gävle.
Enkelt och gott
Kristinas filosofi är att maten ska vara enkel och god. Hon lagar gärna svensk husmanskost och väljer i så stor utsträckning som möjligt lokala råvaror. Med en man som jagar blir det också mycket vilt både hemma och på Flottaren. Näst efter vilt är det grönsakerna som står i fokus och Kristina har alltid lagat mycket vegetariskt. Dagens ungdomar är mer insatta kring matens påverkan på såväl hälsan som miljön och jag ser med glädje hur intresset ökar för att äta växtbaserat, säger Kristina som är säker på att den vegetariska trenden är här för att stanna.
Till vardags är det kollegorna som ger Kristina inspiration i köket, samt kokböcker och tidningar. Men den största inspirationskällan är ändå Gert Klötzke. Han drev Värdshuset Flottaren 1979 när Kristina började och de jobbade tillsammans under många år.
Finalen
Finalen ägde rum den 1 februari, 1989 på på Jordbrukets Provkök i Stockholm.
Vinnare
Årets Kock 1988 blev Kristina Petterson, kock på Värdshuset Flottaren i Vansbro. Kristina fick juryn på fall med rätten:
Vinnarrätt
- Svamp- och kräftfylld abborrfilé i rispapper.
Tävlingsregler
Tre aspekter bedöms för varje rätt: Smak, utseende och helhetsintryck. Maxpoäng är 15 som sedan delas med antalet jurymedlemmar. Inga krav på mejeriprodukter men användandet av ”lokala råvaror” värdesattes.
Namn
Martin Werner
Restaurang
Restaurang Michel
Ort
Stockholm
Finalrätter
Hälleflundra i knaperstekt potatisskorpa.
Namn
Svante Karlsson
Restaurang
Nils-Emils Bakficka
Ort
Stockholm
Finalrätter
Sprängd lammstek med kalvbrässfärserade små kålhuvuden och Karl-Johan svamp samt kok Visingsö-potatis.
Namn
Mikael Leitner
Restaurang
Hotel Sheraton
Ort
Stockholm
Finalrätter
Kantarellfärserad pärlhöna med två såser.
Namn
Roland Persson
Restaurang
Daily News Café
Ort
Stockholm
Finalrätter
Stekt rimmad sörgårdskyckling med varm grönsakssallad i ingefärsbuljong samt purjonötsbröd.
Namn
Göran Pändel-Berggren
Restaurang
Pharmacias huvudkontor
Ort
Uppsala
Finalrätter
Kaninfärserad lammbringa med syltade rönnbär och rotfruktskaka.
Namn
Dan Lexö
Restaurang
Panorama Hotel
Ort
Göteborg
Finalrätter
Hummersilhuett
Namn
Melker Andersson
Restaurang
Restaurang Akvarell
Ort
Halmstad
Finalrätter
Äppel- och ingefärsklädd harrygg med korv gjord på lever.
Namn
Kristina Petterson
Restaurang
Värdshuset Flottaren
Ort
Vansbro
Finalrätter
Svamp- och kräftfylld abborre i rispapper.
Galamiddag
Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen i Stockholm.