Klas Lindberg Årets Kock 2012

Namn: Klas Lindberg
Född och uppväxt: Född den 25 februari 1981, uppvuxen i Åseda, Småland
Bostad: Stockholm
Jobbar på: Restaurant PortalKlas Lindberg Mat & VinPM & Vänner
Jobbat på: L`Arpège, ORO
Tävlingsmeriter (utöver Årets Kock): Guld i Culinary Olympics med med Kocklandslaget 2012, Silver i Nordiska Mästerskapen 2011
Favorit i mejeridisken? Smör
Favoritbonde? Botulf Berhard, Solmarka Gård
Hur förklarar du filosofin bakom din matlagning? Få ingredienser, enkel tillagning, bästa råvaran – direkt ur pannan.
Hur utvecklar du dina recept?  Skissar, vrider och vänder i huvudet, pratar med andra intresserade.
Vem inspirerar dig? Sayan Isaksson, blir så upprymd att jag nästan blir arg när jag äter hans mat.
Vad driver dig? Glädjen att arbeta i en utmanande bransch

 

”Jobbet utvecklar mig som person”

Klas har aldrig ångrat sitt yrkesval. Det finns något omedelbart och konkret i arbetet som han tycker om.
– Som kock får du hela tiden direkt respons på det du gör från gästerna, raka tydliga besked om det var bra eller dåligt. Det passar mig. Jag har ett stort matlagningsintresse och gillar att det är ett yrke där man använder händerna.

Redan under mellanstadietiden började Klas jobba extra på julbord och hans matintresse utvecklades också under trevliga middagar ute på restaurang med familjen. Den sociala biten är en viktig drivkraft än i dag.

– Man träffar så mycket härligt folk och får tillfälle att prata med människor. Inte bara kockar utan folk överhuvudtaget och man får ett väldigt utbyte, det utvecklar en som person. Det är också roligt att grotta ner sig i diskussioner med kollegor, prata råvaror i detalj och verkligen dra ämnet till sin spets. Leta svar på den eviga frågan: ”Vad är egentligen godast?”

 

Klas karakteriserar sin matlagning som genomtänkt, enkel och med mycket smak.

– Det ska finnas en röd tråd och maten ska kännas rätt hela vägen. Från att kossan mår bra till att du får tag på den godaste moroten. Jag drivs även av att hitta grunden i en råvara, att få ut det allra godaste till exempel genom att tillaga en lök till perfektion.

 

Videos