Gustav Trägårdh Årets Kock 2010

Lite gammaldags mat av bra råvaror men med moderna inslag, det är sådan mat som Gustav Trägårdh gillar att laga. Viktig inspiration får han av att arbeta tillsammans med andra kreativa människor. Unga kockar med ambitioner råder han att jobba utomlands; det är tufft men utvecklande.

Det genuina göteborgska köket

Bra råvaror är det centrala i hans matlagning. Gustav vill ha känsla för råvaran just när han ska tillaga den, och vara sugen på att äta den. Och det ska vara en ganska genuin matlagning. Han kallar den lite gammaldags men med moderna inslag. Att han vann Årets Kock tillskriver han delvis sitt strategiska tänkande. Han anade att det skulle ligga torsk i råvarukorgen, och när han gjorde rätterna tittade han på vilka som satt i juryn. Det gäller att satsa så brett som möjligt, att försöka imponera på alla.
– De gamla gubbarna vill ha skön, rustik mat, medan de unga vill ha lite mer high-tech och modernt tänk. Då får man försöka kombinera bägge.

För att bli inspirerad som kock är det viktigaste för Gustav Trägårdh att omge sig med kreativa människor. Ensam är det svårt att vara nyskapande. Resor är också viktiga för kreativiteten. När han kommer till ett nytt ställe går han till den bästa krogen, den som är mest inne, och till bondkrogen.
– Stjärnkrogar liknar varandra oavsett var man är. På den mest hajpade krogen är det kul att se vad som är inne. Men på den genuina bondkrogen får man se vad som serveras i staden. Då lär man känna trakten på ett annat sätt.
Favoriter är Joël Robuchons L’Atelier-krogar, spridda över världen, som han tycker konsekvent håller bra klass och är förhållandevis prisvärda. Nobus restauranger finns också på listan.
– Lite lyxigt japanskt med europeiska influenser, det tycker jag om.

Text av Per Styregård från boken ”Sveriges godaste mat”, 2012.

Galleri

 

Fakta Gustav Trägårdh

Namn: Gustav Trägårdh
Född och uppväxt: Född den 8 september 1974, uppväxt i Ålabodarna
Bosatt: Göteborg
Jobbar på: Sjömagasinet
Jobbat på: Basement
Vad driver dig? Havet

Recept av Gustav Trägårdh

Videos