Fredrik Eriksson Årets Kock 1987

 

Namn: Fredrik Eriksson
Född och uppväxt: Född den 20 april 1964, uppväxt i Södermanland, Strängnäs och bondgård i Mellösa
Bosatt: Södermalm och Stockholms skärgård
Jobbar på: Driver Långbro Värdshus, Långbro Bakficka och Restaurang Asplund i Solna
Jobbat på: Villa Källhagen, Eriks Fisk, Fjäderholmarna, Stadshuskällaren, L’Amandier de Mougins
Tävlingsmeriter (utöver Årets Kock): Kocklandslaget, 7:a Bocuse d’Or 1993, tävlingsledare Bocuse d’Or Stockholm 2014
Favorit i mejeridisken? Crème Fraiche
Favoritbonde? Lasse Landsberg, Hytternäs, Mellösa
Hur förklarar du filosofin bakom din matlagning? Enkel, rak och okomplicerad
Vem inspirerar dig? Promenaden i skogen, samtalet med bonden, extrem design i galna miljöer, mammas matlagning, Tore Wretman, Werner Vögelis ödmjukhet, kollegor, Erik Lallerstedt, havet och unga talanger
Vad driver dig? Jag drivs av att jag fortfarande med stor glädje känner ansvar för ärlig matlagning och att få vara med och utveckla svensk gastronomi
Vinnarrätt: Marulk, ålfylld och grillad, med lättrimmad gurka och dillsås, serverad med en gratinerad puré på gullögspotatis från Jämtland

Videos