Vinnaren Årets Kock 1987

Fredrik Eriksson

“Jag drivs av att jag fortfarande med stor glädje känner ansvar för ärlig matlagning och att få vara med och utveckla svensk gastronomi.”

Om Fredrik

Fredrik Eriksson föddes den 20 april 1964 och är uppväxt i Strängnäs i Södermanland och på bondgård i Mellösa. Fredrik har erfarenhet från de eget drivna restaurangerna Långbro Värdshus, Långbro Bakficka och Restaurang Asplund. Han har också erfarenhet av restauranger som Villa Källhagen, Eriks Fisk, Fjäderholmarna, Stadshuskällaren, L’Amandier de Mougins. Utöver Årets Kock 1987 har Fredrik varit med i Kocklandslaget flera år. Han kom sjua i Bocuse d’Or 1993 samt var tävlingsledare för Bocuse d’Or Stockholm 2014.

Känner ansvar för ärlig matlagning

Fredrik beskriver sin mat som enkel, rak och okomplicerad. Han inspireras av promenader i skogen, samtalet med bonden, extrem design i galna miljöer, mammas matlagning, Tore Wretman, Werner Vögelis ödmjukhet, kollegor, Erik Lallerstedt, havet och unga talanger.

Finalen

Finalen ägde rum den 3 februari, 1988 på på Jordbrukets Provkök i Stockholm.

Vinnare

Årets Kock 1987 blev Fredrik Eriksson från Erik’s i Stockholm. Fredrik fick juryn på fall med rätten:

Vinnarrätt

  • Ålfylld och grillad marulk med lättrimmad gurka och dillsås, serverad med en gratinerad puré på Gullögapotatis från Jämtland

Juryn

HKH Prins Bertil, hedersordförande, Gastronomiska Akademien
Tore Wretman, ordförande, Gastronomiska Akademien
Märit Huldt, Gastronomiska Akademien
Håkan Håkansson, ordförande Köksmästarföreningen
Inger Nyberg, Jordbrukets Provkök, Hubert Förster, repr norra Sverige, Hotell Dorotea
Erik Lallerstedt, Restaurang Eriks, Stockholm
Christer Svantesson, repr västra Sverige, Restaurang Johanna, GBG
Carl Butler, Matmaffian
Christer Persson, repr södra Sverige, Svaneholms Slotts Gästgifveri, Skurup
Mejerierna med tre representanter

Tävlingsregler

Alla yrkesverksamma kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. Alla tävlade i samma klass och juryn valde ut ett antal semifinalister bland de inkomna tävlingsbidragen. Varje deltagare tävlade med valfritt antal recept. Recepten skulle vara utförligt skrivna med exakta måttangivelser för alla ingredienser och vara anpassat för fyra personer. Huvudingredienserna i receptet skulle bygga på svenska råvaror, inspiration från hemortens mattraditioner och sedvänjor värdesattes. Tävlingsbidraget skulle vara en middagsrätt med festlig karaktär, kall eller varm. Ingen maximerad portionskostnad, men smak, kvalitet och prisvärdighet var nyckelord. Det värdesattes om den tävlande skriftligen gav en kort motivering till sitt val av recept.

Namn

Kurt Weid

Restaurang

Krusengård Herrgård

Ort

Uppsala

Finalrätter

Uppländsk husmanskost anno 1987.

Namn

Anders Hylin

Restaurang

Restaurang Sturehof

Ort

Malmö

Finalrätter

Grillad torskfilé med tomatmarmelad, brunoise gränsaker, ristad spickenskinka och en tomatsmörsås med rödvin och kalvsky.

Namn

Fredrik Eriksson

Restaurang

ERIKS

Ort

Stockholm

Finalrätter

Marulk, ålfylld och grillad, med lättrimmad gurka och dillsås, serverad med en gratinerad puré på Gullögapotatis från Jämtland.

Namn

Tova Bergstrand

Restaurang

Almare-Stakets herrgård

Ort

Kungsängen

Finalrätter

Buljongkokt kalvfilé med färsk bladspenat och gräddstuvad ostronskivling.

Namn

Kurt Schultes

Restaurang

Restaurang Gourmet

Ort

Stockholm

Finalrätter

Stekt tärnad lax och pocherade havskräftor omgiven av len fänkålssås.

Namn

Anders Dahlbom

Restaurang

Restaurang Johanna

Ort

Göteborg

Finalrätter

Hällenflundra bakad på grönsaksbädd i ugn med portvinssås.

Namn

Ulf Thorsson

Restaurang

Hotel & Restaurang Hammarsbacker

Ort

Lerum

Finalrätter

Kokt rimmad västerhavstorsk på bädd av skaldjursravioli och fluffig hummersås.

Namn

Stefan Holmström

Restaurang

Restaurang Stefan Holmström

Ort

Halmstad

Finalrätter

Vitlöksinbakad lammkotlett med rosmarinkryddad tomatconcasse.

Namn

Lars Karlsson

Restaurang

Restaurang Rådhuskällaren

Ort

Falun

Finalrätter

Reninnanlår med kantareller i viltbuljong.

Namn

Kristina Pettersson

Restaurang

Wärdshuset Flottaren

Ort

Vansbro

Finalrätter

Buljongbrässerad Filéterrine på rotfruktsbädd.

Galamiddag

Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen i Stockholm. Konferencier var Ulf Elving.

Meny:
Fisk- och skaldjurssufflé, smörsås med laxrom
Unglammsadel med aromatiska örter och gräddstuvade murklor
Cheddar och ädelost från Halland
Vittvinsmarinerade Kiviksäpplen med äggskumsås

Dryck:
2 glas Pommery & Greno, Brut
Alsace Riesling
1981 Ch. Soudars
Haut-Medoc Magnum
Oldfriends
Kaffe med konjak eller punsch