Filip Fastén Årets Kock 2014

Namn: Filip Fastén
Född och uppväxt: Född den 24 september 1989, uppvuxen i Ljusdal, Hälsingland
Bosatt: Stockholm
Jobbar på: Agrikultur
Jobbat på: Restaurant Frantzén, G-K:s, Grill, Le Rouge, TV4 Nyhetsmorgon, ”Mitt Kök” och privat kock i New York
Favorit i mejeridisken? Smör & smetana
Favoritbonde? Märta på Gröna gårdar
Hur förklarar du filosofin bakom din matlagning?
Min matlagning handlar mycket mer om än vad som hamnar på tallriken, det är en känsla och en gemenskap jag vill förmedla genom min mat. I matlagning så jobbar du med alla olika sinnena, du har textur, temperatur, konsistens, utseende och framför allt smak. När man lyckas kombinera allt det men väldigt god smak så skapas magi, sedan ligger nordiska råvaror som kål och vilt mig nära hjärta kombinerat med matlagningsmetoder/hantering från Japan. Så sammanfattat: rena starka smaker med nordisk ursprung kombinerat med tekniker som hjälper råvarorna behålla sin naturliga skönhet.
Hur utvecklar du dina recept?
Jag testar väldigt mycket, provar, smakar och oftas tänker om och försöker prestera över min förmåga. Av 30 rätter så kanske slutligen 3-6 rätter slutligen hamnar framför gäst.
Vem inspirerar dig? Allt i livet men framförallt säsonger och livsmedelsproducenter/bönder
Vad driver dig? Att detta yrke är något som du aldrig blir fullärd inom. Jag är 25 år i nuläget och har fantastik mycket kvar att kunna lära. Sedan är det även så att mitt yrke som kock är även mitt största intresse och hobby.

 

Recept av Filip Fastén

Videos