Vinnaren Årets Kock 2001

Christian Hellberg

“Jag tycker om det som händer i branschen just nu med fler kvinnor i köken, bättre attityd som helhet och så otroligt mycket mer intressant mat i och med ett grönare och hållbart tänkt. Jag älskar den utvecklingen och att få vara en del av den.”

Om Christian

Christian Hellberg är född den 12 oktober 1972 och är uppvuxen i Fjällbacka. Christian har drivit Griffin’s Steakhouse i egen regi för Stureplansgruppen och julbord på Gamla Riksarkivet under många år tillsammans med Niklas Ekstedt. Han har erfarenhet från hotell i Frankrike via stjärnrestauranger till restauranger med laid back-atmosfär – alltid med höga ambitioner på maten. Utöver Årets Kock har han också varit finalist i Guldfisken.

Alltid med höga ambitioner

Christian drivs av att bli bättre på allt och menar att han har ett otroligt rikt liv genom matlagningen. Han gillar enkel, fräsch mat och jobbar alltid med klassiska smaker i grunden som han sedan twistar till. Christian blir inspirerad av kollegor och resor men framförallt leverantörer.

Finalen

Finalen ägde rum den 30 januari 2001 i Hotell 11 / Eriksbergshallen i Göteborg.

Vinnare

Årets Kock 2001 blev Christian Hellberg. Christian tog hem segern med rätterna:

Modern varmrätt

  • Halstrad rimmad torsk med tomat- och timjanmojjo, ragu på sparris och jordärtskocka och mandelpotatis- och blomkålspuré

Streetfood-rätt

  • Citron- och körvelsoppa som serveras med kycklingrulle smaksatt med ingefära samt en grönsaks- och färskostfylld krutong.

Tävlingsregler

Alla yrkesvana kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. De tävlande skulle skicka in ett valfritt recept på en husmanskost av festlig karaktär, rätten skulle baseras på rimmad, alternativt färsk, oxbringa tillsammans med minst en valfri mejeriprodukt och fritt antal garnityr. Receptet och motiveringen av sitt val av recept skulle skrivas på ett neutralt A4 papper med bifogat färgfotografi. Nytt för tävlingen var att semifinaler hölls på fyra platser i landet, inför både publik och press. Då skulle man, på tid, tillaga sitt tävlingsbidrag för 10 personer. Under finalen skulle två rätter tillagas, en baserad på torsk och en street food-rätt.

Namn

Christian Hellberg

Restaurang

Restaurang Trädgår´n

Ort

Göteborg

Finalrätter

Varmrätt:  Halstrad rimmad torsk med tomat- och timjanmojjo, ragu på sparris och jordärtskocka och mandelpotatis- och blomkålspuré samt en liten krasselsallad.

Streetfood: Citron- och körvelsoppa som serveras med kycklingrulle smaksatt med ingefära samt en grönsaks- och färskostfylld krutong.

Namn

Paul Svenssonn

Restaurang

Restaurang Bon Lloc

Ort

Stockholm

Finalrätter

Varmrätt:
Citronrimmad stekt torsk med mörkokt kål, ansjovispotatis, späda grönsaker och en syrad kalvsky med brynt smör.

Streetfood:
Oxminestrone med parmesanbröd och kesella.

Namn

Marco Baudone

Restaurang

Operakällaren

Ort

Stockholm

Finalrätter

Varmrätt:
Kryddpepparstekt torsk med grönsaksragu, oxmärg och kokta potatisrullar serveras med en jordärtskocks- och rostad vitlökssås samt en vinreduktion och rökta torskkinder.
Streetfood:
Sellerisoppa med risopasta och sockerärtor serveras med sallad på rödlök, gurka och kålrabbi samt fisk- och skaldjursfrityr.

Namn

Anna-Karin Kindmark

Restaurang

Färna Herrgård

Ort

Skinnskatteberg

Finalrätter

Varmrätt:
Rimmad ångpocherad torskrygg med pytt på kålrot, salladslök och blåmusslor, dillsmörsås och mandelpotatissufflé.

Streetfood:
Champinjon- och kronärtskocksoppa med ost- och grönsaksfylld tomatmuffin, kesella- och linsdip.

Namn

Björn Tagesson

Restaurang

Restaurang Trädgår´n

Ort

Göteborg

Finalrätter

Varmrätt:
Halstrad lättrimmad torskrygg penslad med sötsur dillglace, körvelglaserade svartrötter, kräftsallad med örter och schalottenlök samt potatis- och palsternackscrème.

Streetfood:
Sötpotatissoppa med grönsaksceviche, chorizo samt BBQ-kyckling och lime- och gurkdip.

Namn

Andreas Jerrhag

Restaurang

Frilans

Ort

Nacka

Finalrätter

Varmrätt:
Ångad torsk med rostade grönsaker och rökt sidfläsk, potatiskräm och ansjovissmörskum.

Streetfood:
Blomkålssoppa med kalkonfrikadeller, herrgårdsgrönsaker och rågbröd med färskost smaksatt med citron, vitlök, äpple och gräslök.

Namn

Henrik Regnér

Restaurang

Atmosfär

Ort

Malmö

Finalrätter

Varmrätt:
Halstrad västerhavstorsk med smörstekt hummer, buljongkokta grönsaker i tomat- och oliv vierge, serveras med vita bönor, rostade oliver och hummerskum.
Streetfood:
Minestrone med pesto, hembakat chili- och parmesanbröd.

Namn

Mario Reisenhofer

Restaurang

Högbo Brukshotell

Ort

Sandviken

Finalrätter

Varmrätt:
Anis- och citrusrimmad torsk på spetskål med fänkålsfylld potatis, buljongkokta knippmorötter och tomat- och fänkålsås.

Streetfood:
Kålrabbi- och svartrotsoppa med rökt renbog, bulgur- och kesellafylld polenta på hembakat rosmarinknäcke.

Galamiddag

Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen.