Karin Franssons mentorpris

År 2012 instiftade Årets Kock ett mentorpris uppkallat efter Karin Fransson som syftar till att belöna mentorer som i sitt arbete bidragit till att lyfta och utveckla kvinnliga kockar.
– Årets Kock arbetar aktivt med att få fram fler kvinnliga kockar i tävlingen. Karin Franssons mentorpris är en viktig del i det arbetet, säger Hanna Halpern, dåvarande VD för Årets Kock.
Karin Fransson driver sedan många år Hotell Borgholm på Öland, där hon har fostrat många semifinalister, finalister och vinnare i Årets Kock. Under finalen av Årets Kock 2012 var Karin Fransson först ut att ta emot utmärkelsen.
– Karin Franssons mentorpris är en otroligt stor ära för mig. Mentorer och duktiga chefer som utvecklar sin personal är mycket viktiga i vår bransch, som till så stor del handlar om ”learning by doing”. För mig är det dessutom en hjärtefråga att kvinnliga kockar tar större plats i restaurangköken, säger Karin Fransson.
Priset delas ut varje år i samband med finalen i Årets Kock. Vinnaren utses av en jury efter att branschen nominerat kandidater.

Vinnare av Karin Franssons Mentorpris

2017 – Pernilla Lundberg, Riche och Teatergrillen, Stockholm

Pernilla Lundberg är en inspirerande förebild med stor kunskap och erfarenhet i yrket. Som mentor delar hon med sig av sin kunskap till branschens unga och som förebild leder hon en hållbar väg till en karriär inom kockyrket.

2016 – Lina Ahlin, Agrikultur, Stockholm

Lina Ahlin har trots sin ungdom stor erfarenhet. Lina Ahlin är en mycket driven kock med höga ambitioner och stort mod. Hon är en inspirerande förebild och mentor för många unga kockar.

2015 – Marie Skogström, Mat & Vin Slottsparken, Malmö

Marie Skogström har ett brett spektrum i sin matlagning, hon hanterar både det varma och det kalla köket på ett elegant och föredömligt sätt samtidigt som hon är konditor. Utöver detta är hon en kreativ företagsledare och entreprenör.

2014 – Frida Ronge, vRå, Göteborg

Frida Ronge är en motiverande och inspirerande chef. Hon är innovativ och mycket duktig på att ta tillvara närproducerade råvaror. Frida Ronge vågar ta den klassiska matlagningen samt sitt chefskap till en ny nivå.

2013 – Katarina Westlund, kocklärare vid Dackeskolan, Mjölby
2012 – Karin Fransson, Hotell Borgholm, Öland

Karin Fransson har en unik förmåga att som mentor och chef få sina anställda att växa. Hon har även under sina rekordmånga år i juryn för Årets Kock stöttat och utvecklat många unga kockar. Därför var det ett självklart val att hon skulle bli den första mottagaren av detta pris och även att priset skulle namnges efter henne.