Finalister Årets Kock 2019

Här har ni dem, de åtta kockar som har gått till final i Årets Kock 2019 – SM i professionell matlagning. I startfältet finns förra årets silvermedaljör och ytterligare en kock som tog sig till finalen 2018, en kock med två brons från Årets Kock i bagaget, en kock som har varit i semifinal fyra gånger och en som varit det hela nio gånger samt tre debutanter. Finalen hålls den 12-13 september på Annexet i Stockholm. Där kommer finalisterna att tävla i flera moment och redan efter dag ett får fyra kockar lämna tävlingen. Vinnaren – Årets Kock 2019 – koras på eftermiddagen den 13 september.

Alexander Sjögren Årets Kock 2019

Alexander Sjögren

Restaurant Mutantur, Malmö

Alexander Sjögren har tagit brons i Årets Kock 2008 och 2009 samt representerat Sverige i Bocuse d’Or 2017 i EM och VM. Alexander strävar alltid efter att utvecklas och hoppas att han aldrig kommer att känna sig färdiglärd. Just nu lagar han mycket vegansk mat och beskriver det som att lära sig laga mat på nytt. Att våga testa och att våga misslyckas är ett motto han själv lever efter och vill lära andra.

’’Det som hela tiden driver mig är att jag aldrig är fullärd, att jag hela tiden har nya världar att utforska.’’

Christian Siberg Årets Kock 2019

Christian Siberg

Swedish Taste Stockholm

Christian Siberg blandar gärna influenser från hela världen i sin mat och i grönsakslandet utanför sin lägenhet hittar han sin matharmoni. I år debuterar han i Årets Kock och han ser fram emot finalen. Christian är fast övertygad om att alla har ett intresse för mat, även de som inte lagar så mycket mat själva – för mat handlar ju om att njuta av stunden, andas in alla dofter och riktigt känna smakerna. Och vem gillar inte det?

’’När jag lagar mat blir jag nästan som en 3-åring. Jag har svårt att sitta still, det kliar i kroppen och har jag en idé vill jag på den direkt.’’

Daniel Müllern Årets Kock 2019

Daniel Müllern

Unilever Food Solutions, Ystad

Daniel Müllerns meritlista som kock är lång. Han har tidigare varit med i nio semifinaler och två finaler av Årets Kock. Däremellan har han gjort det mesta inom krog och hotell. Han lagar gärna mat med närodlade råvaror men inspireras också av mer exotisk mat. Inför finalen jobbar han med att hantera sin stress och se till att vara stark när det väl är dags att prestera.

’’Jag hoppas att just min erfarenhet och mitt stora hjärta till maten är det vinnande konceptet. Jag älskar mat, det finns inget roligare.’’

Jonas Lagerström Årets Kock 2019

Jonas Lagerström

Etoile, Stockholm

Jonas Lagerström har varit i semifinal i Årets Kock fyra gånger och har varit med i både junior- och seniorkocklandslaget. Jonas matlagningsfilosofi är enkel; det ska vara gott att äta och enkelt att laga. Samtidigt är han nyfiken och testar gärna nya saker och är inte rädd för att misslyckas. I finalen i september går han för vinst och tar med sig sin kreativitet och stora matlagningsglädje.

’’Min matfilosofi är ganska enkel egentligen, jag tycker det är viktigt att det är vällagad, enkel mat som man förstår sig på.’’

Lars Niklasson Årets Kock 2019

Lars Niklasson

Lilla Ego, Stockholm

Lars Niklasson gillar smakrik mat, snålar inte med saltet och tycker inte att det är nödvändigt att krångla till matlagningen med för många komponenter. Lars njuter av att vara ute i naturen och jakt är ett stort intresse. Förra året kom han till final i Årets Kock som debutant och i år är siktet inställt på vinst.

’’Jag älskar smakrik och enkel mat som inte innehåller alltför många komponenter – självklar mat helt enkelt.’’

Louise Johansson Årets Kock 2019

Louise Johansson

Taste by Louise, Kungälv

Louise Johansson debuterar i Årets Kock och är redo att tackla utmaningen. Hon vill aldrig sluta utvecklas och hon drömmer om att få laga Nobelmiddagen. Det bästa Louise vet är att få lägga upp en vällagad rätt på ett vackert sätt, och när det händer något oväntat på tallriken. Inför finalen ska hon träna regelbundet och njuta av resan.

’’Jag har tävlat förr i att laga mat och jag vet att jag är stark mentalt och kan klara mycket under press. Nu jädrar ska jag ro hem den här skiten!’’

Martin Moses Årets Kock 2019

Martin Moses

SK Mat & Människor, Göteborg

Martin Moses har varit med i två finaler i Årets Kock, 2007 och förra året då han tog silver. Martin tycker det är lärorikt, utvecklande och kul att tävla men fokus ligger framförallt på att laga god vällagad mat. Att ha nära kontakt med leverantörer och arbeta med närodlade råvaror ligger honom varmt om hjärtat och genomsyrar hela Martins sätt att se på sitt yrke som kock.

’’Jag är absolut en tävlingsmänniska. Väldigt revanschsugen, förra året föll jag ju på målsnöret. Det kommer inte hända igen.’’

Ola Wallin Årets Kock 2019

Ola Wallin

SK Mat & Människor, Göteborg

Ola Wallin debuterar i Årets Kock 2019. Han har tidigare vunnit både VM med svenska kocklandslaget och Nordiska mästerskapet. Han ser sig själv som en klassisk matlagare och har intresse för matens historia och framförallt det franska köket. Inför finalen tränar han både psykiskt och fysiskt och planerar att vinna med väl valda strategier.

’’Jag ser mig själv som en klassisk matlagare. Jag förnyar gärna gamla rätter och vill veta hur historian bakom rätten ser ut. Jag vill veta både vad och varför vi har ätit som vi gjort.’’