En smakresa längs med Inlandsbanan

Filip Svensson Årets Kock Blogg

Den Stora Smakresan 2016 gick med ångtåg längs med Inlandsbanan, och tre tidigare vinnaren av Årets Kock stod för resans matinspiration. Tidigare år har resan genomförts på Ostindiefararen Götheborg och med ångbåt på Göta Kanal. Foto: Kalle Börjeson


I samarbete med silverpartner Spendrups och Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson deltog tre tidigare vinnare av Årets Kock på en historisk resa med ångtåg längs Inlandsbanan i jakten på nya spännande smakupplevelser. Under resans tre etapper serverade Filip Fastén, Årets Kock 2014, Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016 och Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, inspirerande mat i kombination med speciellt framtagen dryck av bryggmästare Bengtsson och Mariestads Bryggeri. Allt lagades och serverades ombord under resans gång genom Sverige i den närmare 70 år gamla restaurangvagnen.

Filip Fastén, Årets Kock 2014, var först ut och stod för menyn från Stockholms Centralstation till Tällberg i Dalarna. Filip, som till vardags driver krogen Agrikultur, brinner för hållbar matlagning med inslag av lokala råvaror och säsongsbaserade grödor. Inför resan tog Filip fram en meny med oväntade och naturnära inslag med bland annat askbakad morot, jordärtskocka och skogssvamp med jästa ostron samt en dessert bestående av  rödbetor, vinbär, färskost och rostat bovete. Till detta tog bryggmästare Richard Bengtsson fram en mahognyröd Wienna Lager.

Dag två av resan tar Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016, över i restaurangvagnens kök efter Filip Fastén. Ångloket tar tåget och Den Stora Smakresan vidare längs med Inlandsbanan från Leksand upp mot Östersund.

Jimmi vann Årets Kock 2016 med juryns motivering ”med rötterna i den svenska traditionen men i nutida utförande” presenterade en meny med mycket vilt där paradrätten bestod av rökt björn med rotselleri, lingon, hasselnöt och gran. Till detta serverades bryggmästarens personliga favorit: en tyskinspirerad Schwarzbier.

1_MG_0241Dag tre och resans sista etapp går mot Storuman där Årets Kock 2015, västerbottningen Thomas Sjögren, kliver ombord för att presentera de sista rätterna ombord.

Restaurangvagnen har under resans gång blivit ett epicentrum för nya spännande smaker och vem passar bättre att avsluta resan på Inlandsbanan än Thomas Sjögren, ursprungligen från Granö utanför Umeå. Thomas säger själv att han lagar ”enkel och opretentiös mat med höga smaker av fantastiska råvaror” och Thomas meny inför resan komponerades med klara inslag från norra Sverige. Middagen bestod bland annat av fjällröding, älg och fjällripa. Till detta serverades Mariestads egna tolkning av en sydtysk Weissbier och en amerikansk Steambeer.



Filip Svensson

Filip Svensson

Årets Kock AB
Filip Svensson

Latest posts by Filip Svensson (see all)