Årets Kock till sjöss!

admin Årets Kock Blogg

ryggare Bengtsson, Filip Fastén Årets Kock 2014, Kapten

Bryggare Bengtsson, Filip Fastén Årets Kock 2014, Kapten

Svenska Ostindiska Companiet bildades i början av 1700-talet som genomförde totalt 132 expeditioner med olika skepp. Ett av dem var Ostindiefararen Götheborg som sjösattes 1738 och hann göra tre resor till Kina innan hon förliste 1745 under inseglingen till Göteborgs hamn. Den 6 juni 2003 sjösattes en exakt kopia, som sägs vara världens största oceanklassade segelskepp byggt i trä.

 
Nu har Filip Fastén, Årets Kock 2014, mönstrat på ostindiefararen för att laga mat under Den Stora Smakresanmed Mariestads Bryggeri. Under den 133:e expeditionen lagar Filip mat som utgår från havet och asiatiska kryddor som ska inspirera bryggmästare Richard Bengtsson i hans arbete med ny öl.
 
Menyn–   Häftigaste hittills har nog varit bara att få komma ombord på skeppet. Att få känna dofterna av hav, trä men framförallt tjära! Det är ett fantastiskt hantverk att bygga ett sånt här skepp. 
 
Filip har haft en spännande utmaning framför sig att laga en femrätters middag ombord Götheborg för 50 personer, vilket blir 250 tallrikar och en hel del logistik. Filip berättar hur han har fått ställa om och tänka nytt för att få det att fungera. Köket, eller byssan som det heter på skepp, ligger en brant lejdare (trappa på båtspråk) ner från kanondäck och därifrån serverades maten. Förutom logistik och ett annat sorts kök så har Årets Kock 2014 fått tänka till smakmässigt eftersom den massiva tjärdoften ombord påverkar enormt. Bryggmästare Richard Bengtsson har bryggt ett rököl som doftar väldigt mycket – om man doftar på det i land. Ombord på Götheborg är tjärdoften så stark (!) att rökölen inte doftade alls, men den smakade fortfarande rök. Filips meny är dels anpassad till ölen som serverats till och dels omgivningen där middagen har serverats. 
SmakresanSmakresan
Baba au Imperial
 –   Det har varit spännande att jobba tillsammans med Richard Bengtsson och kombinera en hel femrättersmeny med hans olika öl. Inte minst desserten där jag gjorde en version av baba au rhun som var indränkt i Mariestads ekfatslagrad Imperial, den blev jag riktigt nöjd med.
             
Ett annat inslag på menyn var inlagda granskott. 
–   Granskotten är en gammal svensk grej. Nu är ju fartyget gjort av ek, men vi har landet fullt av gran. De här skotten plockade jag i maj och har lagt in för att servera till stekt vit sparris. Men mer intressant är att fundera kring den mat som fanns ombord på 1700-talet. Ingefära, muskot, te, kanel, peppar – de kryddor som ostindiefararna tog med hem från Kina och som påverkat svensk gastronomi ända från 1700-talet.
 
Se fler bilder från resan på Instagram!
#denstorasmakresan

Latest posts by admin (see all)