Västkusttips med Thomas Sjögren!

Filip Svensson BloggThomas Sjögren vann Årets Kock 2015 och driver i sommar Skärets Krog på Smögen, mitt i hjärtat av västkusten. Förutom att bjuda på en vacker och dramatisk natur är Smögen också en gastronomiskt höjdpunkt i Sverige. Här är Thomas bästa tips till dig som vill utforska mer av västkustens kulinariska sida i sommar!


1. Plocka vilt från naturen

Naturen kring smögen är otroligt rik på råvaror, och inte bara från havet. Längs med stränderna kan man hitta strandkål t.ex., som är helt okej att plocka i Bohuslän ( den är fridlyst i vissa delar av landet, så kolla upp det om du vill plocka den på andra platser). Den växer kring sten- och sandstränder längs med hela västkusten, och jag brukar själv  använda på restaurangen i Smögen. Strandkål går att använda som vanlig kål, och smakar i stil med vitkål. Det finns även andra örter man kan plocka längs med kusten. Älgört t.ex. hittar jag i skogsdiken överallt, den har toner av vanilj och tonkabönor och fungerar perfekt att smaksätta glass med.

Lär dig mer om att skörda vilt i vår natur: www.skogsskafferiet.se


2. Besök en gårdsbutik

Västkusten kryllar av bondgårdar, och många av dessa har även gårdsbutiker där man kan stanna och hitta utmärkta råvaror till en billig peng. Som kock tycker jag det är självklart att ha bra kontakt med mina producenter, jag vill veta var mina råvaror kommer ifrån. En gård som jag själv arbetar nära med är Klevs Gård utanför Hunnebostrand. De har en jättetrevlig gårdsbutik där de bland annat säljer sin egna rapsolja. Så se till att besöka några på vägen när ni är ute och kör mellan gårdarna, de är verkligen värda det!

Klevs Gård, Bovallstrand: www.klev.nu/gardsforsaljning/
3. Smögens fiskeauktion

En av Sveriges 3 fiskeauktioner ligger på Smögen, och om du besöker Smögen måste du smita förbi en morgon. Själva auktionen öppnar 8.00 varje dag, och även fast privatpersoner inte kan köpa från auktionen kan du alltid köpa färsk fisk och skaldjur i handlarnas butiker i samma hus. En personlig favorit är havskräftorna!

Smögens fiskeauktion, Fiskehamnsgatan 31, Smögen: www.smogens-fiskauktion.com


4. Testa viltskördad tång från Bohuslän

Tång har blivit en het råvara på många svenska restauranger, mycket tack vare asiatiska influenser, men få privatpersoner vet hur man kan använda tången i sin egen matlagning. Hos Catxalot i Tanumstrand kan man köpa fantastik tång från Bohusläns kust, men även gå kurs i hur man själv skördar och använder sig av havets vegetariska läckerheter. På deras hemsidan kan du hitta härliga recept med tång och se vilka kurser de har i sommar (det kommer ta din sommarmatlagning till en nya nivå, det lovar jag).

Tångmagasinet, Sjövägen 60, Havstenssund:  www.catxalot.se


Dela det här inlägget: