Thomas Sjögren mikrobloggar – 3

admin Blogg

Sill och Soft Buns

Efter trippen till Lund begav det sig iväg till Klädesholmen för att utse Årets Sill! Varje år så skapas 4-5 olika sorters sillar av Jonas Espefors som är köksmästare på Salt och Sill (min första arbetsplats efter gymnasiet!), därefter väljer en jury ut vilken av dessa goda sillar som blir Årets Sill.

Årets Sill presenteras på Svenska Nationaldagen eller det som också kallas Sillens Dag. I år blir det premiärlansering av sillen i Stockholm samtidigt som den i vanlig ordning lanseras på Klädesholmen. En rolig idé som kan ge många nya klassiker på sillhyllan i framtiden. Dessutom går 1 krona från försäljningen av varje burk till Sjöräddningen vilket är ett stort plus!

Årets Jury bestod (förutom av mig själv):
Peter Harrysson, juryns ordförande
Frida Ronge, vRÅ
Harald Treutiger
Rolf Westerström, Sjöräddningen

Jag kan bara säga att alla förtjänade titeln, men vi hittade en klar vinnare för 2015 så håll ut till den 6 juni då den finns i butik!

Tisdagen spenderades i festvåningsköket på Grand Hotel i Stockholm där jag lagade upp en första variant av bankettmiddagen på Arla Guldko, vilket är en tillställning jag ser fram emot. Det var skönt att få laga upp menyn innan och känna på hur det fungerar just där. Nu har vi en bra tanke som består av tupp, lamm och en hel hög med välputsade silverfat!

Senare samma dag fick jag möjligheten att äta en förmiddag hos Mathias Dahlgren på Matbaren. En väldigt trevlig restaurang med en skön avslappnad stämning och magiskt god mat! Bland annat En soft bun ”shish kebab” med grillad kyckling och hummus, rekommenderas!!

//Thomas Sjögren, Årets Kock 2015